YOGA 2018-09-18T18:08:26+00:00

YOGA ENSCHEDE

GROEPSLESSEN

MEER INFORMATIE

WAT IS YOGA?

In het westen wordt yoga vaak alleen gezien als een vorm van lichaamsbeweging om leniger en sterker te worden. Yoga is eigenlijk meer dan dat. Het is een filosofie en levenswijze dat uit meer bestaat dan alleen het doen van poses.

Yoga is ruim 5000 jaar geleden ontstaan in India. Yoga of Yog komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘verbinden’ of ‘eenheid’. Yoga werd gebruikt ter voorbereiding van diepe meditatie. Het oorspronkelijke doel van yoga is om tot zelfrealisatie te komen.

Yoga bestaat uit 5 basis principes:

  • Juiste lichaamsbeweging (asana’s)
  • Juiste ademhaling (Pranayama)
  • Voldoende ontspanning
  • Goede voeding
  • Meditatie

VOORDELEN VAN YOGA

Er kunnen heel veel redenen zijn om yoga te beoefenen. Sommige mensen willen graag flexibele en sterke spieren ontwikkelen en zien yoga puur als een vorm van lichamelijke beweging. Er zijn ook mensen die van een specifieke klacht afwillen, zoals rugklachten of overgewicht. Yoga kan ook een manier zijn om de geest te temmen, waardoor het mensen kan helpen met overmatige stress, overmatig denken en andere psychische klachten. Weer anderen beoefenen yoga vanuit een spirituele behoefte, een behoefte naar een groter bewustzijn en verbinding met zichzelf.

Fysiek en Emotioneel
Yoga heeft ontzettend veel voordelen voor het lichaam. Yoga werkt namelijk niet alleen op de spieren en het uithoudingsvermogen, maar ook op de inwendige organen en hormoonklieren.  Tijdens de verschillende poses (asanas) worden deze gestimuleerd en in balans gebracht. Hierdoor gaan je lichaamsystemen beter functioneren. Dit heeft niet alleen fysieke voordelen, maar zeker ook emotionele voordelen.

Bewustzijn
Door het beoefenen van yoga word je meer bewust van je lichaam en geest. Tijdens de yoga ben je met je volledige aandacht in het hier en nu. Je leert niet alleen je lichaam beter kennen, maar je wordt ook bewuster van je eigen gedachten en gevoelens. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en signalen van je lichaam of geest eerder te herkennen. Dit zorgt voor meer balans en rust in het dagelijks leven.

Fun factor
Ook niet onbelangrijk! Yoga is ontzettend leuk om te doen. Van beginners tot gevordenen, er zijn altijd uitdagingen in het beoefenen van yoga. Doordat je lichaam en geest meer in balans komen, ben je vaak beter bestand tegen stressvolle situaties waar je geen controle over hebt én ben je beter in staat om te genieten van het moment. Let’s have some fun together!

SARAH VISSCHEDIJK

Hi! Ik ben Sarah. Oprichtster en yoga lerares bij Feed Your Need.  Mijn yoga opleiding heb ik gevolgd bij Arhanta Yoga in India en Nederland. Neem gerust contact op als je vragen hebt of als je een proefles wilt komen doen!

NIEUWSTE ARTIKELEN OVER YOGA