YIN YOGA EN MERIDIANEN – DE BASIS BEGRIPPEN

2017-08-15T09:55:19+00:00 YOGA|

Yin Yoga is ontstaan rond 1980. De grondlegger van Yin Yoga is Paulie Zink. Hij combineerde de eeuwenoude traditie van Taoist yoga uit China met poses uit de Hahta Yoga. Zijn lessen bevatte zowel Yin als Yang poses. Het was Paul Grilley die het interessant vond om lessen te geven met alleen Yin houdingen. Samen met Sarah Powers maakte hij Yin Yoga populair in Amerika. De voordelen van Yin Yoga op het lichaam en de energiebanen in het lichaam werden onderzocht en zo verder verspreidt aan andere yoga leraren.

Yin Yoga poses zijn stil, rustig en statisch. Zij heffen energie blokkades in het lichaam op en zorgen voor het versoepelen, ontspannen en versterken van gewrichten en bindweefsel. De houdingen worden meestal wel 3 tot 5 minuten aangehouden.

Daarentegen zijn Yang Yoga poses actief. Zij zorgen voor het ontwikkelen van spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. Power Yoga of Ashtanga Yoga zijn voorbeelden van Yang achtige yoga vormen.

Meridianen en energie

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde lopen er vanaf je kruin tot aan je tenen allerlei energiebanen. Dit netwerk van meridianen heeft als functie om de levensenergie (Qi of Chi) vrij te laten stromen door je hele lichaam. Inmiddels zijn er ook verschillende onderzoeken gedaan die hebben aangetoond dat meridianen bestaan.

Deze Qi (spreek uit als tsji) volgt dus de weg langs deze onzichtbare energiebanen en is van essentieel belang voor onze gezondheid. Wanneer de energiestroom stagneert, of wanneer er te weinig of te veel energie door een meridiaan stroomt, raakt het lichaam uit balans. Uiteindelijk kan dit leiden tot allerlei kwaaltjes en ziekten. Ziektes komen niet zomaar uit de lucht vallen. Elke ziekte heeft een oorzaak en volgende de Chinese traditie begint het bij een verstoring van de energie.

Er zijn verschillende behandeling mogelijk om deze energieverstoring weer in balans te brengen. Denk aan acupunctuur of een Tui Na massage. Maar dus ook Yin Yoga.

Tijdens de Yin Yoga strek je langdurig bepaalde gebieden van je lichaam. Hierdoor kan de Qi tijdelijk minder goed stromen. Zodra je uit de houding komt is er ruimte gecreëerd en kan de energie er weer extra goed doorheen stromen.  

Meridianen en organen

In je lichaam lopen 12 hoofdmeridianen die ieder gekoppeld zijn aan een bepaald orgaan. Een disbalans in een meridiaan zegt meer dan alleen iets over de fysieke functie van het bijbehorende orgaan. Meridianen hebben namelijk ook een psychische kant, maar hierover zal ik binnenkort meerdere blogs over schrijven.

Geef een reactie