WONDEROLIE TEGEN MENSTRUATIEPIJN EN ENDOMETRIOSE

2020-08-20T08:36:54+00:00 AYURVEDA, BODY|

Veel vrouwen lopen rond met heftige menstruatiepijn. Één van de mogelijke oorzaken hiervan kan endometriose zijn. Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder komt in je buikholte. Dit groeit en bloed mee tijdens ongesteldheid, wat voor veel pijn kan zorgen. Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunt inzetten om de klachten rondom endometriose te verminderen, zoals voeding, leefstijl en bepaalde kruiden. In deze blog ga ik het hebben over wonderolie of castorolie, wat kan helpen bij het verminderen van pijnklachten. 

Wat is wonderolie?

Castor olie, ook wel wonderolie genoemd, wordt al eeuwenlang ingezet tegen allerlei gezondheidsproblemen en wordt gebruikt als verjongingsmiddel voor zowel haar, huid als gewrichten. Wonderolie heeft het vermogen om de huid te genezen, de spijsvertering te kalmeren en genezing van allerlei ziekten te versnellen en ondersteunen. Zo helpt het ook bij allerlei menstruatieklachten, waaronder menstruatiepijn, PMS en endometriose. Het lost de blokkades op in je buik.

Endometriose en de dosha’s

Bekeken vanuit een Ayurvedisch perspectief zijn bij endometriose zowel de vata, pitta als kapha dosha uit balans. (Weet je niet wat dosha’s zijn, vraag dan mijn gratis cursus aan: Ontdek Ayurveda en activeer je zelfhelende vermogen)

Endometriose is dus een complex geval, waar eigenlijk alle drie dosha’s uit balans zijn.

Vata dosha (o.a. verantwoordelijk voor alle bewegingen in het lichaam) is er op meerdere manieren bij betrokken. De belangrijkste dat het weefsel buiten de baarmoeder terecht is gekomen. Kapha dosha is vervolgens verantwoordelijk voor dat het gaat groeien en er cystes, verklevingen en zelfs tumoren ontstaan. Dit zorgt vervolgens weer voor ontstekingen (pitta dosha). En zo heb je endometriose, een hele pijnlijke aandoening.

Castor olie en de dosha’s

Castor olie is een echt wondermiddel als het gaat om menstruatieklachten. Castor olie heeft namelijk zowel een voedende als reinigende werking. Het heeft een sterk verlagend effect op de vata dosha, maar is tevens een olie (in combinatie met warmte) die kapha en ama (gifstoffen) verdrijft uit het lichaam. Het zorgt daarom voor het verminderen van cysten en overtollig weefsel, wat bij endometriose aanwezig kan zijn.

Wonderolie kun je zowel intern als extern gebruiken. Voor de aanpak van menstruatiepijn en endometriose wil ik graag een effectieve externe toepassing bespreken: Castor oil packs.

Castor oil pack

Een castor oil pack is simpelweg een katoenen doek die gedrenkt is in castor olie. Deze leg je vervolgens op je buik, waar je (normaal gesproken) de pijn voelt. Daaroverheen gebruik je een kruik om de warmte toe te voegen, zodat het beter wordt opgenomen en het een betere werking heeft. Vervolgens ga je – het liefst minstens twee uur – liggen, uitrusten of mediteren. Je kunt dit dagelijks doen, om de dag of minder, afhankelijk van je klachten. Castor oil packs kunnen ook PMS klachten verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Castor oil pack en endometriose

Bij endometriose, waarbij weefsel (kapha) zich buiten de baarmoeder bevindt, is een castor oil pack heel effectief. Het helpt namelijk bij het afbreken van de kapha ophopingen en zorgt er tegelijkertijd voor dat dit afgevoerd kan worden via de neerwaartse beweging van vata. Let wel op: de genezing van endometriose is een langzaam proces. Voor endometriose is het echt belangrijk dat je dit dagelijks wel minimaal 2 uur doet. Je zou er eventueel ook mee kunnen slapen. Bij minder ernstige klachten kun je het minder vaak doen.

Hoe maak je een castor oil pack?

Er zijn meerdere manieren waarop je een castor oil pack kunt maken. Ik leg er twee uit.

Met watten

 1. Gebruik een katoenen kaasdoek en watten. Vouw de kaasdoek eventueel eerst dubbel. Leg dan de watten op de kaasdoek. Zorg dat de doek uiteindelijk je gehele buik of gebied van pijn kan bedekken.
 2. Giet daar de castor olie overheen, zodat het helemaal doordrenkt is. De watten nemen de olie goed op.
 3. Vouw de kaasdoek dan dubbel en wring zachtjes de overtollige olie eruit.
 4. Ga comfortabel liggen en plaats de castor oil pack direct op de huid van je buik, daar waar je de pijn voelt (pas op voor je kleding!)
 5. Doe hier vervolgens een handdoek overheen of een plastic folie.
 6. Plaats daaroverheen een warme kruik.
 7. Blijf ongeveer een uur liggen (of langer).
 8. Je kunt de castor oil pack bewaren in de koelkast in een luchtdichte verpakking. Je kan dezelfde pack een aantal maanden gebruiken. Als het nodig is voeg je iedere keer nog wat extra olie toe aan de pack voordat je het weer gebruikt.

Met een handdoekje

Watten nemen de olie beter op, maar het is niet handig als je er mee wilt slapen. Als je wilt slapen met een castor oil pack op je buik kun je dat beter als volgt doen:

 1. Neem een klein katoenen handdoekje.
 2. Drenk deze helemaal in castor olie.
 3. Leg een grote handdoek in je bed waar je op gaat liggen.
 4. Doe de castor olie doek op je buik, daarover een nog een handdoek en daarboven op de kruik.
 5. Het kan natuurlijk zijn dat ergens midden in de nacht je kruik eraf valt, maar dat is niet zo erg.

Geef een reactie