VOORKOM VERKOUDHEID IN DE LENTE MET AYURVEDA

2020-08-20T08:44:15+00:00 AYURVEDA|

De overgang van winter naar lente is vaak een tijd waarin veel mensen ziek worden. Ze krijgen last van verkoudheid, moeheid of zelfs de griep. Is het gewoon de tijd van het jaar? Steken we elkaar aan en kunnen we daar weinig aan doen?

Gelukkig wel! Je kunt er meer aan doen dan je denkt. Ayurveda biedt verschillende inzichten en methoden om verkoudheid en griep te voorkomen.

De drie dosha’s en de seizoenen

We zijn allemaal opgebouwd uit de drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Dit is als het ware je DNA en die staat vast. De verhouding kan echter wel veranderen door invloeden van buitenaf, en dus ook door het seizoen. In elk seizoen, is er een andere dosha dominant.

Om in balans te blijven kunnen we onze voeding en leefstijl dus het beste aanpassen aan het seizoen.

Zo is de herfst en winter het vata-seizoen: licht, beweeglijk, koud, ruw. Je hebt dan voeding nodig met de tegenovergestelde kwaliteiten: zwaar, stabiel, warm, zacht en vochtig.

In de late winter en lente gaan we meer naar het kapha-seizoen: zwaar, stabiel, koud en vochtig. We hebben dan dus juist lichte, warme, stimulerende en droge voeding nodig.

De zomer is het pitta seizoen: warm, intens, licht en olie-achtig. We hebben dan meer verkoelende voeding nodig.

Waarom worden we ziek in de lente?

In de winter eten we vaak meer, zwaardere en vochtige voeding, oftewel voeding met kapha-kwaliteiten. Deze voeding hebben we ook nodig in de winter om ons warm te houden en vata te verlagen. Meestal komen we ook iets aan, wat overigens heel normaal is.

In vele gevallen wordt niet alles goed verteerd of verbruikt en slaan we deze kapha energie en afvalstoffen uit de winter op in ons lichaam. Doordat in de lente de temperatuur toeneemt, komt deze opgehoopte kapha weer in beweging. De opgeslagen kapha wordt vloeibaar, waardoor het weer door het lichaam gaat bewegen. Door de vrijgekomen afvalstoffen wordt het spijsverteringsvuur echter verzwakt en kan het teveel aan kapha niet goed verbrand worden.

In het lichaam wordt een te veel aan kapha opgeslagen in het maag en borst gebied, met invloeden op het hoofd, en dan vooral in het gebied van keel, neus en oren. Hier wordt dan extra slijm geproduceerd. Dit is waarom we griep, verkoudheid, voorhoofdholteontsteking of congestie kunnen ervaren zodra we richting de lente gaan.

Ook kunnen kapha personen of mensen met een verhoogde kapha rond deze tijd allergieën ervaren, zoals hooikoorts.

Om de opgeslagen kapha op een soepele manier kwijt te raken, is het een goed idee om je voeding en leefstijl aan te passen op het nieuwe seizoen.  

Gezond de lente in!

Kapha bestaat uit de elementen water en aarde. Wanneer je deze mengt heeft het hele voedende en opbouwende kwaliteiten. Precies wat we nodig hebben in de winter. Blijf je echter in de lente dezelfde soort voeding eten, dan kan er te veel kapha ontstaan. Bij te veel kapha wordt het plakkerig, kleverig, slijmerig en verstikkend.

Lente is daarom de ideale tijd om te detoxen, zodat je je lichaam helpt om de opgeslagen kapha het lichaam op een soepele manier te laten verlaten, zonder dat je er ziek van wordt. Als je al verkouden bent kun je door te vasten of detoxen het slijm makkelijk laten oplossen en voorkom je dat je chronisch verkouden wordt.

Naast voeding, kun je je lichaam ook dagelijks een handje helpen met het detox-proces. Lees daar meer over in deze blog.

Om verder zo gezond mogelijk de lente door te gaan, kun je dus het beste voeding eten dat het effect van het seizoen tegen gaat. Lente is het kapha seizoen, dus dan wil je eigenlijk zo veel mogelijk voeding eten dat kapha verlaagd: licht, warm, scherp en droog. Denk aan kiemen, veel groente, gember, kurkuma, soepen en stimulerende kruiden. De smaken scherp, bitter en wrang (samentrekkend) zijn kapha-verlagend.

Een veganistische leefstijl is in de lente ideaal. Dus als je er al over nadacht om dat eens te proberen, dan is nu het moment! Vlees en zuivel zijn namelijk erg zwaar en hebben veel kapha kwaliteiten. Hierdoor vormt zich alleen maar meer slijm en zwaarte in het lichaam.

Tips voor de lente samengevat:

  • Eet lichte en warme voeding, met stimulerende kruiden. Bij voorkeur veganistisch.
  • Neem minder voeding met de smaken zoet, zuur en zout.
  • Neem meer voeding met de smaken bitter, scherp en wrang.
  • Goede kruiden voor de lente: gember, zwarte peper, kardemom, kaneel, chilipepers.
  • Drink thee van komijn, venkel en koriander of gemberthee.
  • Gebruik warme honing als zoetmiddel. Zorg dat je honing nooit kookt, daar wordt het giftig van.
  • Begin de ochtend met een paar zonnegroeten.
  • Doe deze dagelijkse detox rituelen.

Merk je dat je last hebt van een langzame spijsvertering, dan kun je voor je maaltijd 1 tl verse gember nemen met een snufje himalayazout en limoensap. Na het eten kun je op een halve theelepel venkelzaadjes kauwen.

3 daagse Ayurvedische lente detox

Op 21 maart 2018 breng ik een e-book uit met een uitgebreid 3-daagse ayurvedisch detox plan -aangepast voor elk seizoen – dus ook de lente. Deze detox kun je eventueel ook uitbreiden naar 5 of 7 dagen.

Wil je de basis leren over Ayurveda, zodat je precies weet waar ik het over heb als ik praat over de dosha’s, ama en agni? Dan kun je hier mijn gratis 3-daagse Ayurveda mini-cursus aanvragen.

Geef een reactie