VERMOEIDHEID: RUST NODIG OF EEN FLINKE WORK-OUT?

2020-08-20T08:29:15+00:00 AYURVEDA, BODY|

Vermoeidheid is tegenwoordig een veelgehoorde klacht, maar niet elke vermoeidheid is hetzelfde. Soms vraagt het om rust en voel je je na een goede nacht slapen alweer een stuk beter, maar soms werkt dat juist helemaal niet en voel je je alleen nog maar meer moe als je lang slaapt.

Zelf was ik een paar maanden geleden ook ontzettend moe. Ik had geen energie meer om te sporten en van sporten kreeg ik ook geen energie. Maar veel slapen en rust nemen leek ook al niet het antwoord. Wat kon ik doen? Gelukkig gaf Ayurveda me meer inzicht.

Vermoeidheid en rust

Vermoeidheid kan onder andere ontstaan door een te hoge werkdruk, stress en te veel prikkels. In dit geval spreek je vanuit een Ayurvedisch perspectief van vata-vermoeidheid. De vata-energie zorgt voor alle bewegingen in je lichaam en geest. Onder andere spierbewegingen en bewegingen in het zenuwstelsel, maar ook de bewegingen van je geest: je gedachten. Wanneer er te veel beweging is, door de vele prikkels van buitenaf of doordat je continu bezig bent met van alles en nog wat, raakt je systeem overbelast. Bij deze vermoeidheid ervaar je dan ook veel onrust in je lijf en in je hoofd. Je gedachten vliegen alle kanten op, je kan je slecht concentreren en je zenuwstelsel is soms zelfs zo overbelast dat je, ondanks je moeheid, toch niet kan slapen.

Kalmeer de Vata dosha

Om deze vermoeidheid te herstellen is het dus belangrijk om vata te verlagen en dat betekent rust, warmte, regelmaat en gronding. Vermijd rauwe voeding, neem olie massages of smeer jezelf iedere dag met olie in en zorg dat je rust neemt. Zorg daarnaast ook voor meer regelmaat in je leven: sta op tijd op, zodat je ‘s avonds beter kan slapen.

Wat te doen bij een burn-out?

Een burn-out ontstaat meestal door een te hoge pitta, die uiteindelijk zo erg opbrand, dat er vata klachten ontstaan. Ook dan is het dus heel belangrijk om rust te nemen en de vata-verlagende remedies in te zetten.

Beweging tegen vermoeidheid

Soms vraagt vermoeidheid juist niet om rust! Soms moet je juist in beweging komen om weer energie te krijgen. 

Een andere veelvoorkomende vorm van vermoeidheid heeft namelijk te maken met ama. Ama zijn afvalstoffen in je lichaam die niet verteerd kunnen worden door het lichaam en ook niet uitgescheiden kunnen worden. Omdat ze nergens heen kunnen worden ze opgeslagen in het lichaam en blijven ze plakken in je weefsels, wat voor allerlei klachten zorgt. Wanneer je veel ama hebt zorgt dat onder andere voor vermoeidheid. Het dooft letterlijk je vuurtje. Je voelt je moe, lusteloos en je hebt eigenlijk nergens zin in. Je komt met moeite uit bed in de ochtend, terwijl je best wel lang geslapen hebt. Je weet dat je ama hebt wanneer je juist vermoeider wordt naarmate je meer rust en slaapt. Wanneer alleen vata uit balans is merk je juist dat de rust je goed doet, maar als er ama bij betrokken is gaat rust je niet altijd helpen, ondanks dat je je zo moe en zwaar voelt. Bij ama zijn er vaak ook andere klachten, zoals een verstoorde spijsvertering, huidklachten of gewrichtspijnen.

Om deze vermoeidheid te herstellen moeten we ervoor zorgen dat de ama uit het lichaam kan. Hiervoor is beweging nodig! Niet alleen door lichamelijke beweging, maar ook door te reinigen zet je dingen in beweging. Door een Ayurvedische detox te doen kun je de ama uit het lichaam verwijderen en je spijsverteringsvuur weer herstellen. Lichaamsbeweging zal vervolgens ook zeker helpen om je energieker te voelen! Al begin je met een dagelijkse wandeling in de natuur, je zal je echt beter voelen als je in beweging komt.

Yes! Ik heb weer energie!

Ik herkende me in eerste instantie in beide. Van sporten werd ik moe, maar van uitrusten ook. Ik was gewoon alleen maar moe! Ik begon toen eerst met een detox. Langzaam voelde ik weer meer energie en na een tijdje begon ik vanzelf ook weer meer zin te krijgen om te bewegen. Ik voelde dat het me goed zou doen. Nu geeft sporten me juist energie en begin ik me eindelijk weer gezonder en fitter te voelen, met uiteraard op tijd heerlijke rustmomenten voor mezelf. 

Het kan soms best een uitdaging zijn om te bepalen wat je het beste kunt doen. Wil je hier graag begeleiding bij? Dan kun je hier een Ayurvedisch consult boeken, zodat we naar jouw unieke situatie kunnen kijken. 

Wil je graag zelf meer leren over Ayurveda? Wil je de dosha’s echt goed begrijpen en wil je weten hoe je jouw gezondheid kan verbeteren met behulp van de eeuwenoude Ayurvedische principes? Doe dan mee met de online cursus: Discover Ayurveda, Discover Yourself.

Geef een reactie