ZIJN TAMPONS EN MAANDVERBAND SCHADELIJK VOOR JE GEZONDHEID?

2017-11-27T15:06:38+00:00 BODY|

Steeds meer mensen staan stil bij wat ze in hun mond stoppen. We willen gezond en puur eten zonder al die rare kleur- en smaakstoffen. Maar heb je wel eens stil gestaan bij de veiligheid van tampons of maandverband?

Tot voor kort was ik hier ook nog niet zo mee bezig. Ik kocht meestal de goedkoopste die ik kon vinden. Om diezelfde reden probeerde ik wel enige tijd de menstruatiecup uit, maar deze vind ik toch niet altijd even prettig (misschien moet ik er nog even aan wennen). Deze cup maakte me echter wel veel meer bewust van de potentiële gezondheidsrisico’s van reguliere tampons en maandverband, maar ook van de impact op het milieu en andere ethische aspecten die een rol spelen bij de productie van deze producten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook alternatieven op de markt.

Jouw gezondheid

Wist je dat reguliere tampons en maandverband vol zitten met allerlei chemicaliën? Deze ingrediënten staan echter niet op de verpakking, omdat dit niet verplicht is. Inmiddels is hier wel onderzoek naar gedaan met schokkende resultaten. De meeste producten bestaan namelijk uit synthetische materialen, plastic en parfums waarin sporen van pesticiden, chloor, gebleekt rayon en carcinogene (kankerverwekkende) dioxide te vinden zijn.

En dat stop je dan in of dichtbij een van de meest absorberende plekken van je lichaam. Als je last hebt van jeuk of irritaties daar onderin kan dit dus wel eens de oorzaak zijn.

Gelukkig zijn er nu ook producten op de markt gemaakt van 100% biologisch katoen. YONI is een Nederlands merk dat nu ook gewoon bij de Albert Heijn en de Etos te verkrijgen is. Het is opgericht door Mariah Mansvelt Beck. YONI is een sanskrit woord voor vagina, maar betekent ook vrouwenkracht of bron van het leven. Het verhaal van Mariah is heftig en inspirerend. Zie hieronder haar TED Talk in Amsterdam waar ze haal verhaal en missie vertelt.

Het milieu en ethische aspecten

De producten van YONI bestaan uit 100% biologisch katoen en de verpakking uit bioplastic, gemaakt van maïzena. Het gebruik van biologisch katoen en bioplastic is beter voor het milieu. De meeste maandverband bestaat namelijk voor 90% uit plastic materialen, die dus niet biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast is niet-biologisch katoen een van de meest bespoten gewassen in de wereld. Dit heeft invloed op de omgeving en de mensen (en helaas vaak ook kinderen) die hier werken. Er zijn vaak ongezonde en oneerlijke arbeidsomstandigheden. Hier wil je dus liever niet je tampons van hebben.

Gelukkig zijn er steeds meer biologische pesticide-vrije boeren die op een eerlijke en veilige manier katoen produceren. Door zelf producten te kopen van biologisch katoen, help je deze boeren.

Qua gebruik is er geen verschil tussen de reguliere producten of de biologische producten. Het is misschien iets duurder, maar wel zeker iets om te overwegen. Je kunt de producten van YONI online bestellen of bij de Albert Heijn en Etos kopen.

Wat is jouw mening hierover? Laat het hieronder weten in de reacties.

Geef een reactie