PANCHA KARMA

2020-07-23T14:00:47+00:00 AYURVEDA|

Vandaag stap ik in het vliegtuig op weg naar mijn allereerste Pancha Karma, een diepe Ayurvedische detox. Vijf weken lang krijg ik allerlei behandelingen, voeding, kruiden en yogalessen om de balans tussen lichaam, geest en ziel weer te herstellen. Mijn reden om een Pancha Karma te doen heeft onder andere te maken met mijn klachten rondom mijn menstruatie. Hopelijk kan ik hiermee mijn pijnklachten verminderen en mijn hormonen weer meer in balans brengen. Ik ben benieuwd!

Wat is een Pancha Karma?

In een Pancha Karma komt eigenlijk alles samen van de Ayurvedische principes en technieken om lichaam, geest en ziel te harmoniseren en te vernieuwen. Voor iedereen is een Pancha Karma anders, omdat dit afhangt van je natuurlijke constitutie en je huidige disbalansen. Op basis daarvan worden bepaalde behandelingen, voeding en kruiden voor je samengesteld. 

Pancha betekent vijf en Karma betekent acties of in dit geval behandelingen. Een Pancha Karma bestaat dus uit 5 behandelingen. Daarnaast zijn er ook extra behandelingen, zoals abhyanga, shirodhara, marma, pinda swedana en meer. Deze behandelingen ondersteunen de afvoer van afvalstoffen en helpen je zenuwstelsel kalmeren. 

Naast de behandelingen krijg je ook een bepaald dieet, specifieke kruiden en yogalessen.

De 5 behandelingen

Hieronder vind je een beschrijving van de vijf reinigingsbehandelingen tijdens de Pancha Karma. Al deze behandelingen zijn erop gericht om ama (=afvalstoffen) uit de weefsels te elimineren. Naast dat er bij deze behandelingen lichamelijk ama los komt, kan er ook emotioneel ama loskomen. Daardoor kun je tijdens een Pancha Karma verdriet of boosheid voelen opkomen. Belangrijk is dan om deze emoties toe te laten en er geen nieuw verhaal aan te hangen. Deze emoties moeten verteerd worden, niet gerecycled;)

Vaman (braken)

Vaman is een behandeling waarbij braakneigingen worden opgewekt, door middel van ghee en specifieke kruiden. Het zorgt ervoor dat je afvalstoffen uit het bovenste deel van je spijsverteringskanaal kan ontdoen. Het verwijdert voornamelijk een te veel aan Kapha uit het systeem. Deze behandeling wordt bijvoorbeeld ingezet bij mensen die last hebben van slijmvorming in de borstholte. 

Virechan (zuivering)

Virechan is de zuivering van het middelste gedeelte van het spijsverteringssysteem, waar voornamelijk een te veel aan pitta uit het systeem wordt gereinigd. Dit wordt gedaan door middel van laxerende kruiden.

Basti (klysma)

Een basti is een olie-klysma met specifieke kruiden. Hiermee wordt het onderste gedeelte van het spijsverteringssysteem gereinigd, namelijk de dikke darm. Basti wordt gezien als een belangrijke behandeling binnen de Pancha Karma, omdat je hiermee de vata dosha weer in balans kunt brengen. Vata wordt gezien als de dosha die het snelst uit balans raakt en als de dosha die ook vaak de oorzaak is van pitta en kapha die uit balans raken. Het speelt dus een grote rol bij het herstellen van het gehele systeem. 

Nasya (reiniging via de neus)

Bij Nasya worden kruidenoliën via de neus toegediend. Dit werkt reinigend op de voorhoofds- en bijholten. Hiermee verbeter je de flow van prana (levenskracht) door je lichaam. Het zorgt voor helderheid in je hoofd, verbetert je geheugen en concentratie en herstelt je zenuwstelsel. Het wordt vaak toegepast bij hoest, sinus congestie, oorpijn, hoofdpijn, allergieën en haaruitval.

Raktamoshan (aderlating)

Raktamoshan is het reinigen van het bloed door therapeutische bloedafname. Dit helpt bij het elimineren van overtollige pitta uit het bloed. Het wordt voornamelijk voorgeschreven bij chronische huidziekten, jicht, niet-genezende wonden en bloed gerelateerde aandoeningen.

Voor wie is een Pancha Karma?

Een Pancha Karma wordt aangeraden bij mensen met chronische klachten, maar kan ook preventief worden ingezet om een lang en gezond leven te kunnen leiden. Een Pancha Karma werkt verjongend voor de weefsels, verbetert je immuunsysteem en geeft je meer vitaliteit en levenskracht!

Geef een reactie