Niks doen is niet niks

Even lekker helemaal niets doen. Of heb je altijd alles al volgepland? Sociale verplichtingen, werk dat je toch nog wilt afmaken, sporten waar je doordeweeks niet aan toe kwam of achterstallige huishoudwerkzaamheden inhalen. Voor je het weet is je dag weer voorbij en ben je nog steeds toe aan rust. Je hebt het gevoel dat je het leven niet bijhoudt en voelt je continu gehaast om het wel bij te houden.

Waarom is niks doen voor ons zo moeilijk? Er heerst een verlangen naar rust, naar tijd voor onszelf, maar we gunnen het onszelf niet. We hebben het gevoel van alles te moeten. We moeten aan allerlei verwachtingen van anderen, de maatschappij en onszelf voldoen.

Dagdromen, bankhangen, in de natuur lopen of gewoon zitten en je gedachten even op de loop laten is er niet meer bij. Dat voelt nutteloos. Het voelt als tijdverspilling.

Nuttigheidsdrang

We lijden aan nuttigheidsdrang. De drang om altijd iets nuttigs te doen. Gewoon een beetje lummelen op de bank hoort daar niet bij.

Zeker als je een perfectionist bent, moet je vaak van alles van jezelf. Het moet ten slotte allemaal perfect. Perfect werk leveren, genoeg bewegen, gezond eten, een gedisciplineerd ochtendritme, nieuwe skills leren, de ideale vriendin zijn, enzovoort.

Door die constante druk verlangen we naar niks doen, naar rust. We denken of hopen dat een dag of paar dagen niks doen ons de rust gaat geven waar we zo naar verlangen. Niets is minder waar.

Zodra we een dag niks doen, hebben we geen idee wat we met onszelf aan moeten en voordat we het weten gebruiken we die dag toch maar om achterstallig werk in te halen.

We zijn verleerd hoe het is om te spelen en te ontdekken zonder direct een enorme prestatiedruk te voelen. We hebben het gevoel dat we continu met vooruitgang en verbetering van onszelf bezig moeten zijn. Wat ooit een leuke hobby was voelt nu als een verplichting naar jezelf om ergens beter in te worden.

Hoe overleef ik niks doen?

Helemaal niets doen bestaat eigenlijk niet. We doen altijd wel íets. Het idee is om af en toe ook eens wat nutteloos te doen. We moeten zoveel van onszelf. We plannen de dagen zo vol dat er geen ruimte meer is voor het lichaam, de hersenen en de geest om te herstellen. Met als gevolg een vol chaotisch hoofd zonder helderheid en zonder creativiteit.

Het moment dat je zo opgebrand en uitgeput bent en toch besluit even helemaal niets te doen, levert dit je in eerste instantie helemaal geen rust op. Meestal zorgt het voor een hele hoop onrustige gevoelens in onszelf. Je hoofd voelt als een draaikolk van gedachten, waar je geen grip op lijkt te hebben.

Misschien komen er wel onverwerkte emoties boven drijven, waar je in die drukke periode helemaal geen tijd voor had om naar te luisteren. Of iets wat je misschien al jaren onderdrukt, maar altijd hebt ontweken.

Geef het niet te snel op. Wanneer je niet gewend bent om rust te nemen, is het logisch dat het in eerste instantie onwennig aanvoelt. Maar wanneer je wél die rust pakt, door bijvoorbeeld te mediteren of even in de natuur te lopen, zal je merken dat je hersenen vanzelf weer zaken op orde gaan stellen. Je kunt weer relativeren en inzien dat je je druk maakt om dingen die eigenlijk niet zo heel belangrijk zijn en allemaal op te lossen zijn.

Everything is figureoutable – Marie Forleo

De voordelen van niks doen

Even niets doen zorgt ervoor dat we uit de hectiek van de dag stappen en weer contact kunnen maken met wie we in essentie zijn. Wanneer we weer tot rust zijn gekomen, kunnen we ook weer beter relativeren. Die problemen waar je je zo druk om maakte, blijken niet het einde van de wereld te zijn.

Op de momenten van rust heeft je lichaam tijd om te herstellen. Je gedachten worden geordend, wat de hersenen uiteindelijk weer in een toestand van creativiteit kan brengen. Creativiteit wordt door stress vaak helemaal geblokkeerd, waardoor we simpele oplossingen voor een probleem niet meer zien. Wanneer je hoofd weer rustig wordt, komt de oplossing vaak vanzelf naar je toe zonder dat je er actief naar op zoek was. Geniaal eigenlijk!

De juiste dosering

Van te lang niets doen worden we lui en kunnen we in een sleur raken. Wanneer je eindelijk vakantie hebt en besluit in die 2 weken helemaal niks te doen, alleen maar luieren op het strand, dan zal je merken dat je je aan het eind van de vakantie nog steeds moe voelt. Je bent totaal niet opgeladen en hebt nog steeds het gevoel dat je toe bent aan vakantie.

Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we vaak mentaal uitgeput zijn en niet lichamelijk. Door de chronische overbelasting van het dagelijks leven, verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. Deze herstelt niet door niets doen, maar juist door lichamelijke activiteiten.

De kunst is om goed te leren luisteren naar je lichaam. Soms voel je je enorm opgeknapt na wat lichamelijke inspanning. Soms voel je je alleen maar meer moe en bleek je juist toe te zijn aan wat extra slaap.

Als we zorgen dat we dagelijks momenten niets doen, hebben we die behoefte naar een dag helemaal niets doen ook niet meer. Pak korte momenten op een dag waarbij je tot rust komt, zodat gedachten zich kunnen ordenen en je de dagelijkse prikkels kunt verwerken.

We moeten niks

Eigenlijk moeten we niks. Alle druk die we voelen leggen we onszelf op. Dit heeft natuurlijk ook wel te maken met hoe de maatschappij op dit moment in elkaar zit, maar toch hebben we allemaal zelf verantwoordelijkheid over hoe we daar mee om gaan. We hebben altijd een keus. De keus om niet naar die verjaardag te gaan, de keus om vandaag niet te stofzuigen of altijd voor iedereen klaar te staan die er om vraagt. Je hebt zelfs de keus om niet van 9 tot 5 te werken. Natuurlijk hebben je keuzes consequenties, maar wees creatief. Je kunt ook een flexibele baan zoeken of voor jezelf beginnen.

Je hebt de vrijheid om je eigen leven in te richten zoals jij dat wilt. Maak er gebruik van en wees geen gevangene van je zelf.

Dit vind je misschien ook interessant..

8 tips bij angst- en paniekklachten

8 tips bij angst- en paniekklachten

Angst en paniekklachten kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Ze kunnen ons belemmeren om volledig te genieten van ervaringen, ons beperken in het najagen van onze doelen en ons gevoel van welzijn ernstig aantasten. Het Breinfijn programma, ontwikkeld...

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zit jij soms hele dagen op een stoel? En merk je dat je last hebt van pijnlijke rug- en nekspieren na een lange dag op kantoor? Dan is het misschien tijd om te denken aan een alternatief voor die traditionele stoel. Heb je al eens nagedacht over een zitbal? Niet...

Doorbreek je innerlijke obstakels

Doorbreek je innerlijke obstakels

Ken je dat? Een hoofd vol ideeën, maar je begint er niet aan. En wanneer je dat eerste obstakel dan eindelijk toch hebt overwonnen – wanneer je eindelijk aan dat project bent begonnen – maak je het niet af. Je stopt… geeft op… weer gefaald. Misschien moet je het...