NIEUWJAARS VOORNEMENS EN DE DOSHA’S

2019-01-04T12:49:31+00:00 AYURVEDA|

Rondom de jaarwisseling staan we allemaal wat meer stil bij het afgelopen jaar en nemen we ons voor om in het nieuwe jaar bepaalde dingen te veranderen. De jaarwisseling vindt ook plaats in de winter en de winter is sowieso een goed moment om meer in jezelf te keren. We stellen doelen of zetten intenties voor onszelf. Niks mis mee als je het mij vraagt. Ik denk dat we hier allemaal op de wereld zijn om te groeien en daarvoor zijn momenten van reflectie heel nuttig. Natuurlijk is het ook gedurende het jaar goed om deze momenten te nemen. Je kunt dan je doelen bijstellen, dingen loslaten die je niet meer dienen en je focus scherper maken.

Het leuke aan Ayurveda is dat je de dosha’s overal in terugziet. Het gaat niet alleen over de bouw van je lichaam of de dikte van je haar, het gaat ook heel erg over je karaktereigenschappen. Zo zie je ook dat de voornemens die genomen worden veel zeggen over iemands dosha. Ik ben benieuwd waar jij je het meest in herkend.

Vata’s voornemens

Vata’s zijn de echte creatievelingen en ook de grote dromers. Ze hebben vaak (in balans) enorm veel ideeën, maar ze hebben ook moeite om projecten af te ronden. Vata’s hebben vaak veel verschillende voornemens. Ze willen het liefst álles doen. Een boek schrijven, leren schilderen, een nieuwe kledinglijn uitwerken, leren animatiefilmpjes maken of een wereldreis maken. Voor vata’s is het de uitdaging om te focussen op één project en deze dan ook af te maken. Ze zijn namelijk snel enthousiast over nieuwe ideeën, maar kunnen ook weer snel verveeld raken of stoppen wanneer het te moeilijk wordt.

Een goede uitdaging en voornemen voor vata’s zou zijn om dit jaar meer pitta energie in de projecten te brengen, zodat je in ieder geval één van je projecten gaat afronden!

Pitta’s voornemens

Pitta’s zijn de echte go-getters. Ambitieus en doelgericht met hoge verwachtingen en een echte werkmentaliteit. Hun vuur zorgt ervoor dat ze ook echt dingen voor elkaar krijgen, maar ze kunnen de lat voor zichzelf ook heel hoog leggen. Voornemens van pitta’s zijn vaak gericht op het laten groeien van hun bedrijf, persoonlijke groei, het volgen van een opleiding, meer winst behalen of dat afgetrainde lichaam bereiken. Ze zijn altijd gericht op groei en prestaties. Toch kunnen die hoge verwachtingen ook leiden tot burn-outs. Pitta’s vergeten soms om ook gewoon te genieten van het proces en van het leven. 

Als pitta vind ik het zelf ook heerljik om ambitieuze doelen te stellen, maar toch zou het voor pitta’s ook goed zijn om daar wat milder in te zijn. Zorg dat je genoeg rust neemt, heb plezier, leef meer in het nu en loosen up a little!

Kapha’s voornemens

Kapha’s blijven het liefst in hun comfortzone. Ze houden het bij wat bekend is voor ze. Alles daarbuiten kost moeite. En waarom zou je dat doen? Je bent toch tevreden met hoe het nu is. Je leven is prima. Je ziet niet echt een reden voor verandering. Goede voornemens vind je eigenlijk ook maar onzin. Al die mensen die alles altijd maar beter willen.

Kapha’s zijn rustig, kalm en in balans kunnen ze heel erg tevreden zijn met hoe alles is. Toch kunnen kapha’s ook te veel vast zitten in hun comfortabale leven. Ook als ze eigenlijk niet gelukkig zijn, durven ze niet de stap te zetten of hebben ze geen zin om echt moeite te doen om te veranderen. Ze vinden het moeilijk om te dromen en out of the box te denken. Uiteindelijk kan deze houding leiden tot een gebrek aan levenslust en zelfs depressie. Voor kapha’s is het juist de uitdaging om meer in beweging te komen. Doe eens iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Ga uit je comfortzone. Maak eens een verre reis. Ga sporten. Kom in beweging! Ga een boek lezen dat je perspectief op de wereld veranderd. BRING IN THE FIRE!

Geen doelen, wel intenties

Zelf was ik altijd een echte pitta en vata in mijn voornemens. Ik zette doelen die te maken hadden met zelfontwikkeling, het groeien van mijn bedrijf of mezelf houden aan strak sportschema. Daarnaast wou ik vanalles tegelijk. Leren animeren, tekenen, schilderen, schrijven, gitaar spelen en noem maar op.

Dit jaar doe ik het anders. Ik wil meer de controle loslaten. Pitta in balans brengen. Dat betekent niet dat ik geen dromen of ambities meer heb. Ik wil alleen minder duwen en trekken en meer met de flow van het leven meegaan. Meer vertrouwen op het proces en meer genieten van het proces.

Daarnaast wil ik me meer focussen. Vata in balans brengen. Geen honderden dingen tegelijk, maar echt minimaliseren. Zowel in mijn huis, in mijn gedachten als in mijn acties.

Ik heb dit jaar geen harde doelen gezet en niet 101 wilde ideeën. Wel heb ik een visionboard gemaakt om mijn (echte) dromen en visie tastbaarder te maken. Daarnaast heb ik voor het nieuwe jaar drie intenties gezet waar ik me op wil focussen:

HEALING: Wie mij volgt op Instagram weet dat ik de diagnose endometriose heb gekregen dit jaar. Ik wil me focussen op het healingproces, zowel op het lichamelijke, maar ook op alle mogelijke emotionele, mentale en spirituele onderliggende oorzaken.

VERTROUWEN: Minder duwen en trekken dus en meer vertrouwen op het proces. Op iets dat groter is dan ik. Ik ga zien wat 2019 voor mij in petto heeft.

CREATIE: Stilzitten hoort nou eenmaal niet bij mij. Ook dit jaar ga ik weer creëren. Dit jaar alleen wel meer vanuit flow en niet omdat ik mezelf allemaal deadlines heb opgelegd.

Geef een reactie