JAGGERY: SUIKER MET GEZONDHEIDSVOORDELEN

2020-08-20T08:32:52+00:00 AYURVEDA|

Suiker wordt tegenwoordig gezien als een grote boosdoener. Ik ben het er mee eens dat er in onze cultuur veel te veel producten gegeten worden waar geraffineerde suikers aan zijn toegevoegd – en dat dit ook zeker de oorzaak is van vele welvaartsziekten – maar toch is het niet zo simpel om te zeggen dat suiker altijd slecht is. Dit is van twee factoren afhankelijk. De eerste heeft te maken met de kwaliteit van de suiker zelf. En de tweede heeft te maken met de staat van iemands gezondheid. Een persoon met veel overgewicht of iemand met diabetes kan suikers beter even helemaal laten staan, maar er zijn ook klachten waarbij een goede kwalitatieve suiker juist helend kan werken.

In deze blog wil ik het hebben over een vrij onbekend soort suiker met heel veel gezondheidsvoordelen: jaggery. Deze is vaak alleen te koop in de toko of online.

Jaggery

Jaggery is een ongeraffineerde suiker dat veel wordt gebruikt in de Indiase, Sri Lankaanse en Pakistaanse keuken. Jaggery wordt gemaakt van suikerrietsap, palmsap of het sap van een dadelpalm. Dit sap wordt ingekookt tot het begint de karameliseren en er grote blokken ontstaan. Dit wordt jaggery genoemd. De kleur is lichtbruin tot bruin. De smaak is heel lekker karamelachtig. Door de methode waarop jaggery wordt gemaakt bevat het nog alle gezonde vitaminen en mineralen.

Voor wie is jaggery gezond?

Bekeken vanuit een Ayurvedisch perspectief is dit de meest gezonde suiker voor mensen met een vata-constitutie of vata gerelateerde klachten. Denk hierbij aan mensen met gewrichtsklachten, constipatie, bloedarmoede en zelfs menstruatiekrampen. Ik zal er een paar hieronder verder toelichten.

Jaggery bij gewrichtsklachten

Gewrichtspijnen komen vaak door een verhoogde vata dosha. Jaggery kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijnen. Je kunt het bijvoorbeeld nemen met een stukje gember. Heel goed voor oudere mensen of mensen in het algemeen met gewrichtsklachten. Je kunt na iedere maaltijd een klein stukje jaggery nemen, eventueel met gember.

Jaggery bij bloedarmoede

Jaggery bevat veel ijzer en foliumzuur. Dit helpt bij het voorkomen van bloedarmoede. Het is daarom ook geschikt voor zwangere vrouwen of voor vrouwen tijdens de menstruatie. Het zorgt er namelijk voor dat het aantal rode bloedcellen in je bloed op niveau blijven. Je zal meer energie ervaren!

Jaggery bij menstruatiepijn

Jaggery bevat veel belangrijke mineralen en vitaminen, waaronder zink, selenium en ijzer, en is daarom heel goed in te zetten bij menstruatieproblemen en vooral bij het verlichten van krampen. Maar ook als je last hebt van stemmingswisselingen vlak voor je menstruatie, zou je met dagelijks een klein stukje jaggery de symptomen kunnen verminderen.

Zelf neem ik elke ochtend een drankje van jaggery, dille en komijn in mijn behandeling tegen menstruatiekrampen. Dit zet ik in de avond al klaar in water zodat het kan weken. Hiermee balanceer ik de vata dosha.

Hoe gebruik je jaggery?

Naast bovenstaand drankje kun je jaggery nog op vele andere manieren gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld ook toevoegen aan hartige gerechten, zoals curry’s.

Daarnaast kun je het ook gebruiken als vervanging van een andere suiker, zoals in chutneys, desserts of gebak. Jaggery is wel een hard blok en moet je daarom in kleine stukjes afbreken of laten weken in water, afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken.

Ondanks dat het veel voordelen heeft moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je het met mate gebruikt. Net als met alles is een te veel van iets ook niet goed. Het is minder aan te raden voor kapha personen of voor mensen met kapha gerelateerde klachten, zoals obesitas en diabetes.

Wil je weten wat jouw dosha is en of jaggery goed kan zijn voor jou? Doe dan de gratis cursus: Ontdek Ayurveda en activeer je zelfhelende vermogen!

2 Comments

  1. I. Westerhoff 31/07/2019 om 14:15 - Antwoorden

    Waar kan ik dit kopen?

    • feedyourneed 19/02/2020 om 20:09 - Antwoorden

      Ik koop dit bij de toko! Je kunt het ook online wel vinden denk ik.

Geef een reactie