INTRODUCTIE IN AYURVEDA

2018-02-27T13:18:02+00:00 AYURVEDA|

Ayurveda ontstond zo’n 5000 jaar geleden in India en heeft zich gedurende de eeuwen langzaam verspreid over de hele wereld. Het is de oudste holistische geneeskunde en krijgt nu – mede dankzij het populairder wordende yoga – steeds meer aandacht in het westen. En dat is maar goed, want we hebben het nu meer nodig dan ooit!

Ayurveda betekent letterlijk de wetenschap of kunst van het leven. Zo staat ‘ayur’ voor leven en ‘veda’ voor wetenschap, kennis of kunst.

Waarom Ayurveda?

Overleven kunnen we nu wel, er is genoeg voor iedereen. Nu is het tijd voor verdere ontwikkeling van ons bewustzijn en moeten we ervoor zorgen dat we onszelf niet meer in de weg zitten of zelfs letterlijk ziek maken. Het is tijd om verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gezondheid, om zo de beste versie van onszelf te worden en op deze manier de wereld een stukje beter maken.

Ayurveda kan ons daarin een hoop bijleren. De Ayurvedische visie op gezondheid is anders dan die wij in het westen kennen. Het is meer dan alleen de afwezigheid van kwaaltjes en ziekten. Gezondheid is energie, vitaliteit, plezier, stralen van binnenuit, je optimale zelf zijn en in contact staan met je ware essentie.

Volgens de Ayurveda kan men alleen in gezondheid zijn doel op aarde bereiken.

Mind – Body – Spirit

In tegenstelling tot de westerse benadering van gezondheid, waar voornamelijk gekeken voor naar het fysieke lichaam – en tegenwoordig ook steeds meer naar de invloed van de geest – is het in Ayurveda altijd al zo geweest om naar het geheel te kijken van lichaam, geest, ziel en zintuigen.

Wat kunnen we leren van Ayurveda?

1. Zet gezondheid op nummer één, dan komt de rest vanzelf.
In het westen wordt gezondheid vaak op de laatste plek gezet. Eerst moeten we carrière maken, onszelf bewijzen, ‘gezellig’ zijn, stoer doen, erbij horen, en vaak als het al te laat is gaan we misschien ook eens denken aan onze gezondheid. Gelukkig komt hier steeds meer verandering in, al is de focus nog steeds heel erg gericht op het fysieke lichaam: voeding en beweging.

Vanuit gezondheid – zowel in lichaam als geest – zijn we echter veel beter in staat om te luisteren naar wat we diep van binnen echt willen. Vanuit deze energie bereiken we uiteindelijk veel meer en ook nog eens op een veel leukere, relaxte en ontdekkende manier. In plaats van jezelf steeds maar weer te pushen om jezelf te bewijzen of om altijd maar door te gaan met wat je doet omdat je dat nou eenmaal gewend bent, maak je jezelf veel gelukkiger als je leert luisteren naar je hartsverlangen. En dat is het makkelijkst als je lichamelijk gezond bent en vrij bent van beperkende overtuigingen en negatieve gedachten. Mogelijkheden komen dan vanzelf op je pad, ook al lijkt het nu misschien nog compleet onmogelijk!

2. Voorkomen is beter dan genezen.
Ayurveda is veel meer bezig met het in stand houden van gezondheid, door dagelijks een positieve bijdrage te leveren aan je gezondheid door middel van gezonde voeding, meditatie, yoga, beweging, ontspanning en leven volgens de natuurlijke ritmes.

Daarnaast biedt het ook natuurlijke kruidenremedieën bij disbalansen, zodat deze goed hersteld kunnen worden zonder nare bijwerkingen.

3. Neem verantwoordelijkheid voor je gezondheid.
In het westen stellen we onszelf vaak nog heel erg afhankelijk op van dokters als het gaat om onze gezondheid. We doen net alsof ziektes uit de lucht komen vallen en hopen er dan maar op dat een dokter het op kan lossen met een magische pil. Meestal is het echter zo dat je lichaam al jarenlang signalen probeert af te geven om jou te laten weten dat je uit balans bent en dat je iets moet veranderen in je leven. Of dat nou je eetpatroon is of die baan die je eigenlijk helemaal niet meer leuk vind. Beide kunnen zorgen voor een disbalans in jouw algehele gezondheid en kunnen op den duur leiden tot lichamelijke of geestelijke ziektes.

We hebben veel meer over onze eigen gezondheid te zeggen, zeker als je meer in contact staat met jezelf en je de signalen van je lichaam sneller en beter gaat begrijpen. Dat is voor iedereen een hele persoonlijke ontdekkingstocht, maar jij bent de enige die jouw eigen lichaam het beste kan begrijpen en die kan luisteren naar die innerlijke stem die precies weet wat goed voor je is.

4. Stop met symptomen verdoezelen, heel de oorzaak.
Medicijnen nemen die symptomen laten verdwijnen is geen oplossing voor het dieperliggende probleem. Het zorgt ervoor dat je afhankelijk wordt van het medicijn en dat je op den duur alleen maar verder uit balans raakt. Door de oorzaak van het probleem op een zo natuurlijk mogelijke manier te helen, komt de rest vanzelf weer in balans zonder dat het nare bijwerkingen heeft.

Zo kan een depressie bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slecht werkende darmen, of kan vermoeidheid veroorzaakt worden door negatieve gedachten. In het eerste geval ligt de oorzaak dus in het lichaam, terwijl in het tweede geval je veel meer baat hebt bij meditatie oefeningen en emotionele heling.

5. Het geheim van gezondheid begint bij de spijsvertering.
Je bent wat je verteert! Elk lichaam is anders. In Ayurveda worden 3 mens-typen onderscheiden, ieder met een unieke samenstelling van de 5 elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde.

Daarom bestaat er niet één ‘dieet’ dat voor iedereen werkt.

Ayurveda biedt verschillende richtlijnen, geen regels, die voor ieder type weer anders zijn. Deze veranderen gedurende de seizoenen en gedurende je leven. Wat voor de één gezond is kan voor de ander heel erg ongezond zijn, omdat het lichaam dit niet goed kan verteren.

Volgens Ayurveda is een slechte vertering het begin van alle andere ziekten. Onder vertering – ook wel agni genoemd – valt ook het verwerken van prikkels, gedachten, emoties en gebeurtenissen.

Via artikelen in het online magazine, komen verschillende aspecten van Ayurveda aan bod.

Geef een reactie