GRANAATAPPEL: EEN EEUWENOUDE LEVENSELIXER

2020-07-23T13:47:49+00:00 AYURVEDA, BODY|

Bron van jeugd

Granaatappels doen wonderen voor je jeugdige uitstraling;)! Ze zitten boordevol anti-oxidanten, vitamines, mineralen en polyfenolen. Deze ongekend hoge concentratie van polyfenolen zorgt ervoor dat het als een echt verjongingsmiddel werkt. Veroudering is namelijk een gevolg van oxidatieve beschadiging van de cellen, dat ontstaat door vrije radicalen. Bij onvoldoende polyfenolen heeft het lichaam moeite met het herstel van deze cellen. Daarom is het belangrijk om deze uit je voeding te halen. Granaatappelsap bevat veel meer polyfenolen dan bijvoorbeeld rode wijn of groene thee en is daarom één van de gezondste dranken die je kunt drinken!

Granaatappels en Ayurveda

In Ayurveda zijn de talloze gezondheidsvoordelen van granaatappels al eeuwen bekend. Het wordt bij ontzettend veel ziekten en klachten ingezet. Het bevat veel prana (vitale levensenergie) en heeft een alkaliserende werking. Na het drinken van granaatappelsap voel je je weer verfrissend en helder in je geest. Granaatappels hebben de smaken zoet, zuur en wrang.  Sommige granaatappels zijn wat zoeter en andere wat meer zuur. De werking op het lichaam kan dan ook iets verschillen.

Alle drie dosha’s in balans

Zoete granaatappels hebben een tridoshic balancerend effect. Oftewel: het balanceert zowel vata, pitta als kapha dosha. Dit maakt deze vrucht bijzonder helend en toepasbaar. Er zijn slechts een paar vruchten die dit effect hebben.

Zoete granaatappels zijn bijzonder goed om pitta kwaaltjes in balans te brengen, zoals diarree, koorts, irritaties, ontstekingen en misselijkheid. Het is goed voor het bloed en een tonic voor de lever.

Zoet-zure of zure granaatappels kunnen echter een licht-verhogend effect hebben op de pitta dosha. Deze werkt vooral goed om je spijsvertering te versterken door de vele enzymen die erin zetten.

Granaatappel bij 100 ziekten

Granaatappels hebben enorm veel gezondheidsvoordelen:

  • Het is goed voor het bloed en kan ook worden ingezet bij bloedarmoede. Het verbetert de kwaliteit van het bloed en helpt bij het beschermen van de bloedvaten.
  • Doordat het veel prana bevat, bevordert het de lichaamsintelligentie, het immuunsysteem en de lichaamskracht.
  • Het werkt dorstlessend
  • Het kan helpen bij diarree en andere darmproblemen. Door de vele enzymen is het goed voor de spijvertering. Daarbij stimuleert het de darmperistaltiek. Pas echter op bij te veel conspitatie. In sommige gevallen kan granaatappel constipatie verergeren!
  • Aangezien het een tonic voor de lever is zal het ook een positief effect hebben op je huid!

Granaatappelsap

Granaatappelsap is een goede manier om deze vrucht te consumeren. Het is dan namelijk heel licht verteerbaar en goed en snel op te nemen door de lichaamsweefsels. Het is wel veel beter om het zelf te maken dan kant en klaar te kopen in de supermarkt. Het ziet er anders uit en je proeft ook echt een heel groot verschil!

Hoe maak je het?

  1. Halveer de granaatappels en halveer ze vervolgens nog een keer.
  2. Nu kun je makkelijk de granaatappelpitjes eruit halen.
  3. Doe de granaatappelpitjes in een kaasdoek en pers met je handen de pitjes uit. Vang het op in een glas of kommetje. Pas op voor je kleding! Het wil nog wel eens alle kanten op spetteren.

Je kunt het denk ik ook in een (slow)juicer proberen, maar dat heb ik zelf nog niet gedaan. Met de hand gaat vrij makkelijk, behalve dus dat je moet oppassen voor het gespetter.

Mijn ervaring met granaatappelsap

De afgelopen maanden heb ik dagelijks verse granaatappelsap genomen. Het is erg lekker, het werkt dorstlessend en geeft je energie. Het kost even wat tijd om zelf de granaatappelpitjes uit de granaatappel te halen en ze vervolgens te persen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Tot nu toe heb ik het gehouden bij het uitpersen van 1 granaatappel per dag. Dit vul ik dan aan met kokoswater of gewoon water. Heerlijk!

Geef een reactie