EMOTIES VERWERKEN MET MARMA THERAPIE

2019-03-03T08:02:25+00:00 AYURVEDA|

Ik loop al jaren rond met heftige menstruatiepijn. Drie maanden geleden (november 2018) kwam ik erachter dat het endometriose was. Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder komt in je buikholte. Dit groeit en bloed mee tijdens ongesteldheid, wat voor veel pijn kan zorgen. Samen met een ayurvedische arts ben ik nu op zoek naar een natuurlijke manier om dit te genezen. De eerste stap is om in ieder geval mijn pijn tijdens de menstruatie drastisch te verminderen. Via deze blog en via mijn instagram neem ik je mee door dit proces en laat ik je zien wat ik allemaal doe om dit te genezen. Hiermee hoop ik ook andere te kunnen helpen die hier mee rondlopen of andere menstruatieklachten hebben. Vandaag gaat het over marma therapie voor het oplossen van de emotionele oorzaak van endometriose.

Lichaam, geest en ziel zijn met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Zo heeft voeding niet alleen invloed op ons lichaam, maar ook op onze geest. Denk maar aan de gevolgen van alcohol of overmatig suikergebruik op de staat van je geest. Andersom geldt hetzelfde. Gedachten en emoties hebben invloed op het lichaam. Je begint bijvoorbeeld te zweten als je een presentatie moet geven of je voelt je lusteloos omdat je worstelt met je eigenwaarde.

Alles moet verteerd worden

We weten inmiddels allemaal het effect van voeding op ons lichaam. Als het goed verteerd wordt geeft het je energie en voel je je gezond en vitaal. Wanneer we lange tijd verkeerde voeding eten – en dit kan per persoon verschillen – krijgt het lichaam steeds meer moeite met het verteren ervan en ervaren we klachten zoals een opgeblazen buik, constipatie, winderigheid, acné of een gebrek aan energie. Alles wat niet verteerd kan worden zijn afvalstoffen die worden opgeslagen in je lichaamsweefsels. Uiteindelijk zorgt dit voor allerlei klachten en ziekten.

Hetzelfde geldt voor alle andere prikkels die dagelijks binnenkomen. Prikkels van buitenaf die we via de zintuigen binnenkrijgen moeten worden verwerkt. De geest zet deze prikkels om in gedachten, gevoelens en emoties. Deze emoties moeten net als voeding ook worden verteerd. Doordat we daar in deze tijd vaak geen tijd voor maken en ruimte aan geven, stapelen deze emoties zich op. Soms willen we ze niet voelen omdat het te pijnlijk is en proberen we ze letterlijk weg te duwen met chocola, chips, alcohol, drugs, sport, werk of wat het ook is dat je kan afleiden van het gevoel. Emoties die niet verteerd worden moeten ergens naar toe. Ze kristalliseren en worden vervolgens opgeslagen in de organen en lichaamsweefsels. Het lijkt nu alsof je er vanaf bent, maar de emoties zitten diep opgeslagen in je systeem. Het zorgt voor die ‘onverklaarbare’ uitbarstingen, dat gebrek aan zelfvertrouwen of die chronische vermoeidheid. Je voelt de pijn misschien niet meer zo sterk, maar je voelt ook je sprankelende levensenergie niet meer. Door het vastzetten van je emoties heb je letterlijk de stroom van prana (levensenergie) geblokkeerd. En zo kunnen emotionele disbalansen zorgen voor lichamelijke klachten.

Emoties oplossen met marma therapie

Marma therapie is een behandelmethode uit de Ayurveda en wordt met name toegepast bij psychosomatische klachten. Oftewel: lichamelijke klachten die zijn ontstaan door een geestelijke of emotionele onbalans. Marma werkt met speciale ‘marmapunten’ op het lichaam. Deze zijn vergelijkbaar met acupunctuurpunten, al zijn er wel verschillen. Deze marmapunten zijn plekken op het lichaam waar prana, de levensenergie, aan de oppervlakte komt. Door hier een subtiele druk op uit te oefenen, stimuleer je de levensenergie in dat gebied en de daaraan verbonden organen. Emoties die in die gebieden gekristalliseerd zijn, krijgen de ruimte om op te lossen en als het ware te smelten (tranen).

Waarom marma therapie?

In onze maatschappij hebben we vooral geleerd om over onze problemen te praten. We graven in het verleden en proberen door te analyseren bij een oplossing te komen. Zelf ben ik ook jaren bij een psycholoog geweest. Ondanks dat het natuurlijk wel tijdelijk een verlichting geeft omdat je er met iemand over praat, had ik altijd het gevoel dat ik nooit tot de kern oplossing kwam. En dat komt omdat emoties vast kunnen zitten in je lichaam. Bij marma therapie heel je op een diep niveau. Vaak komen er tijdens of na een behandeling emoties los in de vorm van tranen. Soms is dit pas na een paar dagen. En dat is goed! Als je die tranen laat komen verwerk je de emoties die zo lang vast hebben gezeten. En je hoeft niet eens te weten waar ze vandaan komen. Je hoeft het niet te analyseren. Soms weet je wel waar het vandaan komt en soms weet je het niet. Het gaat erom dat je de emotie voelt en verwerkt, zonder er hele verhalen aan te hangen.

Mijn ervaring met marma therapie

In mijn reis om endometriose te helen is marma therapie een belangrijk onderdeel. Marma therapie is een hele mooie manier om emotionele (en inmiddels ook lichamelijke) blokkades op te lossen. Na jarenlang emoties weg te duwen, heeft het zich bij mij gemanifesteerd als endometriose. Nou zeg ik absoluut niet dat het mijn eigen schuld is dat ik dit nu heb, maar ik neem wel verantwoordelijk voor de situatie zoals het nu is door te luisteren naar wat mijn lichaam te vertellen heeft. Het klopt namelijk dat ik jarenlang emoties heb weggeduwd. Al jaren sta ik niet helemaal in mijn kracht. Ik struggle nog regelmatig met anxiety, gebrek aan zelfvertrouwen en soms ook depressie. Door deze diepe onderliggende oorzaak aan te pakken, kan ik hopelijk snel de kracht in mezelf weer terugvinden en de rust in mezelf ervaren. Ik leer weer te voelen zonder verdwaald te raken in de verhalen die mijn mind daaraan vast hecht. En dat is waar marma therapie bij helpt. Ik heb er inmiddels drie gehad en ik heb ze alledrie heel anders ervaren. De eerste keer was mijn hele lichaam aan het trillen en heb ik wel een week lang elke dag gehuild. De tweede en derde keer waren in dat opzicht minder heftig, maar ik voelde wel dat ik veel dieper ging. Die subtiele druk is overigens niet altijd even subtiel. Bij mij wordt er flink hard op bepaalde punten gemasseerd die ook flink pijn doen. Meestal komt er tijdens een behandeling wat los en ben ik de dagen erna ook wat emotioneler. Ik vind het een hele fijne manier van behandelen en stapje voor stapje leer ik de emoties die los komen te omarmen en weer het contact met mijn diepere zelf te ervaren.

Eén reactie

  1. Wim 15/09/2019 om 17:56 - Antwoorden

    Een heldere, openhartige beschouwing. Dank je.

Geef een reactie