EMOTIES VERWERKEN MET MARMA THERAPIE

2020-07-23T13:37:51+00:00 AYURVEDA|

Lichaam, geest en ziel zijn met elkaar verbonden en kunnen elkaar beïnvloeden. Zo heeft voeding niet alleen invloed op ons lichaam, maar ook op onze geest. Denk maar aan de gevolgen van alcohol of overmatig suikergebruik op de staat van je geest. Andersom geldt hetzelfde. Gedachten en emoties hebben invloed op het lichaam. Je begint bijvoorbeeld te zweten als je een presentatie moet geven of je voelt je lusteloos omdat je worstelt met je eigenwaarde.

Alles moet verteerd worden

We weten inmiddels allemaal het effect van voeding op ons lichaam. Als het goed verteerd wordt geeft het je energie en voel je je gezond en vitaal. Wanneer we lange tijd verkeerde voeding eten – en dit kan per persoon verschillen – krijgt het lichaam steeds meer moeite met het verteren ervan en ervaren we klachten zoals een opgeblazen buik, constipatie, winderigheid, acné of een gebrek aan energie. Alles wat niet verteerd kan worden zijn afvalstoffen die worden opgeslagen in je lichaamsweefsels. Uiteindelijk zorgt dit voor allerlei klachten en ziekten.

Hetzelfde geldt voor alle andere prikkels die dagelijks binnenkomen. Prikkels van buitenaf die we via de zintuigen binnenkrijgen moeten worden verwerkt. De geest zet deze prikkels om in gedachten, gevoelens en emoties. Deze emoties moeten net als voeding ook worden verteerd. Doordat we daar in deze tijd vaak geen tijd voor maken en ruimte aan geven, stapelen deze emoties zich op. Soms willen we ze niet voelen omdat het te pijnlijk is en proberen we ze letterlijk weg te duwen met chocola, chips, alcohol, drugs, sport, werk of wat het ook is dat je kan afleiden van het gevoel. Emoties die niet verteerd worden moeten ergens naar toe. Ze kristalliseren en worden vervolgens opgeslagen in de organen en lichaamsweefsels. Het lijkt nu alsof je er vanaf bent, maar de emoties zitten diep opgeslagen in je systeem. Het zorgt voor die ‘onverklaarbare’ uitbarstingen, dat gebrek aan zelfvertrouwen of die chronische vermoeidheid. Je voelt de pijn misschien niet meer zo sterk, maar je voelt ook je sprankelende levensenergie niet meer. Door het vastzetten van je emoties heb je letterlijk de stroom van prana (levensenergie) geblokkeerd. En zo kunnen emotionele disbalansen zorgen voor lichamelijke klachten.

Emoties oplossen met marma therapie

Marma therapie is een behandelmethode uit de Ayurveda en wordt met name toegepast bij psychosomatische klachten. Oftewel: lichamelijke klachten die zijn ontstaan door een geestelijke of emotionele onbalans. Marma werkt met speciale ‘marmapunten’ op het lichaam. Deze zijn vergelijkbaar met acupunctuurpunten, al zijn er wel verschillen. Deze marmapunten zijn plekken op het lichaam waar prana, de levensenergie, aan de oppervlakte komt. Door hier een subtiele druk op uit te oefenen, stimuleer je de levensenergie in dat gebied en de daaraan verbonden organen. Emoties die in die gebieden gekristalliseerd zijn, krijgen de ruimte om op te lossen en als het ware te smelten (tranen).

Waarom marma therapie?

In onze maatschappij hebben we vooral geleerd om over onze problemen te praten. We graven in het verleden en proberen door te analyseren bij een oplossing te komen. Zelf ben ik ook jaren bij een psycholoog geweest. Ondanks dat het natuurlijk wel tijdelijk een verlichting geeft omdat je er met iemand over praat, had ik altijd het gevoel dat ik nooit tot de kern oplossing kwam. En dat komt omdat emoties vast kunnen zitten in je lichaam. Bij marma therapie heel je op een diep niveau. Vaak komen er tijdens of na een behandeling emoties los in de vorm van tranen. Soms is dit pas na een paar dagen. En dat is goed! Als je die tranen laat komen verwerk je de emoties die zo lang vast hebben gezeten. En je hoeft niet eens te weten waar ze vandaan komen. Je hoeft het niet te analyseren. Soms weet je wel waar het vandaan komt en soms weet je het niet. Het gaat erom dat je de emotie voelt en verwerkt, zonder er hele verhalen aan te hangen.

Eén reactie

  1. Wim 15/09/2019 om 17:56 - Antwoorden

    Een heldere, openhartige beschouwing. Dank je.

Geef een reactie