EEN NUCHTERE UITLEG OVER CHAKRA’S

2018-05-18T09:44:46+00:00 AYURVEDA, YOGA|

Als je net nieuw bent in de ‘yogawereld’ kom je een hoop nieuwe termen tegen die je in eerste instantie misschien maar zweverig vind. Wat niet zo gek is. Als je net je eerste yogales binnen stapt en de yogaleraar zegt tegen je ‘open je hartchakra’ of ‘breng je ademhaling naar je Muladhara chakra’, dan heb je waarschijnlijk geen idee wat chakra’s zijn en wat je daar nou mee moet doen. Je bent tenslotte al druk genoeg met het bijhouden van de yoga oefeningen zelf, terwijl je ook nog op je ademhaling probeert te letten!

Ook voor mij heeft het wel even geduurd voordat ik écht begreep waar ze het nou over hadden als er over chakra’s gepraat werd. Iedereen zei altijd maar tegen mij dat ik me beter moest ‘aarden’ en dan had ik eigenlijk geen idee hoe ik dat moest gaan doen.

Toen ik mij echt ging verdiepen in chakra’s was er voor mij niks zweverigs meer aan. Het is gewoon natuurkunde. Tijdens chakra meditaties kun je de energie ook gewoon voelen. Door yoga oefeningen voel ik dat mijn energie meer in balans komt. Ik voel nu heel goed wanneer ik niet goed ‘geaard’ ben.

Wat zijn chakra’s dan?

Chakra’s zijn eigenlijk een soort energiecentra. In je lichaam zijn 7 belangrijke energiecentra (chakra’s), die zich voornamelijk bevinden langs je wervelkolom.  Het woord chakra komt uit het sanskriet en betekent letterlijk ‘wiel’. Er zijn dus eigenlijk 7 wielen of draaikolken van energie in je lichaam. Deze ‘energiewielen’ hebben allemaal een andere energiefrequentie. En wanneer deze energie uit balans raakt of geblokkeerd is – oftewel wanneer de energiefrequentie veranderd – voel je bepaalde negatieve emoties. Welke negatieve emoties dat zijn is afhankelijk van de chakra die uit balans is. En ja, aangezien dit gewoon natuurkunde is, is er inmiddels uiteraard ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan (zie afbeelding hieronder, uit het Journal of Consciousness Exploration & Research, 2013).

chakra's in en uit balans

Chakra’s en het fysieke lichaam

Chakra’s zijn geen onderdeel van het fysieke lichaam, maar van ons energetische lichaam. Dit betekent echter niet dat het geen invloed heeft op ons fysieke lichaam. Het is inmiddels wel duidelijk – ook voor de wetenschap – dat emoties invloed hebben op de gezondheid van het fysieke lichaam. Ze staan in wisselwerking met ons zenuwstelsel en de hormoonklieren in ons lichaam. Zo kunnen negatieve emoties uiteindelijk leiden tot allerlei fysieke klachten.

De 7 chakra’s in balans

De energiefrequentie van chakra’s raakt uit balans door bijvoorbeeld negatieve gedachten, verkeerde voeding, te weinig tijd in de natuur, te weinig rust, te weinig beweging, stress of trauma’s. Elk chakra heeft invloed op bepaalde emoties en lichaamsfuncties in het lichaam. Als alle chakra’s ‘open’ zijn – oftewel de juiste energiefrequentie hebben – dan zijn je lichaam en geest in balans en voel je positieve energie stromen.

Bij deze een overzicht van de 7 chakra’s. In komende blogs zal ik op elke chakra nog wat dieper ingaan en vertellen hoe je de chakra’s dan weer in balans brengt. In deze blog leg ik uit welke emoties bij de welke chakra horen. We beginnen onderaan de wervelkolom en gaan zo steeds verder naar boven tot aan de kroon van je hoofd.

1e chakra: wortelchakra (rootchakra) – Muladhara Chakra

De Muladhara Chakra vind je onderaan bij de basis van je wervelkolom. Dit is als het ware je basis, je fundament waarop je jezelf verder kunt ontwikkelen. Als deze chakra in balans is voel je je veilig, stabiel, geaard en zelfverzekerd. Het heeft alles te maken met ons overlevingsinstinct. Je staat stevig in je schoenen en voelt je ‘thuis’ in jezelf. Wanneer deze chakra niet in balans is, wordt het heel moeilijk om je persoonlijk en spiritueel te ontwikkelen omdat je nog te veel bezig bent met overleven.

Als de energie te zwak is voel je je onzeker, angstig, onrustig, haastig, nerveus en leef je heel erg in je hoofd en in de toekomst.

Als de energie te sterk is leidt het juist tot hebzucht, overgewicht en materialistisch zijn.

2e chakra: Sacraal Chakra – Swadhistana Chakra

De Swadhisthana Chakra vind je net iets onder je navel, langs je ruggengraat. Deze chakra heeft te maken met onze emoties, seksualiteit, verlangens, creativiteit en zelfliefde. Wanneer deze chakra in balans is ben je goed in staat om je emoties te uiten, ben je niet bang voor intimiteit, ben je creatief, zelfverzekerd, vitaal en gepassioneerd.

Als de energie te zwak is voel je je gesloten en onderdrukt. Je laat niet zien wat je voelt, wie je bent en kan daardoor niet echt genieten.

Als de energie te sterk is kan dit leiden tot emotionele uitspattingen, obsessieve gedachten, overgevoeligheid en dwangmatig gedrag.

3e chakra: Zonnevlecht of navelchakra – Maniupura Chakra

De manipura chakra bevindt zich ter hoogte van de zonnevlecht, iets boven de navel. Deze chakra heeft te maken met het vuur in ons lichaam. Onze wilskracht, zelfvertrouwen, ego en een sterk gevoel van eigenwaarde. Dit heb je nodig om doelgericht te werk te gaan en samen met de tweede chakra zorgt dit voor een enorme creatiekracht. Als deze chakra in balans is heb je genoeg zelfwaardering en durf je te staan voor wie je bent.

Als deze energie te zwak is ben je passief, besluiteloos, verlegen en durf je nog niet goed te staan voor wie je bent.

Bij te sterke energie word je juist dominant, agressief en wil je controle hebben over elke situatie.

4e chakra: Hartchakra – Anahata Chakra

De Anahata Chakra bevindt zich in het hart. De hartchakra staat voor liefde, compassie, passie en geborgenheid. Als deze in balans is ben je vriendelijk, meelevend en ben je in staat om gezonde relaties aan te gaan. Je voelt liefde voor jezelf en je omgeving. Je staat in je eigen kracht, je hebt zelfrespect en volgt je passie.

Als de energie te zwak is voel je je eenzaam, verlegen en ben je heel erg kritisch op jezelf en de buitenwereld. Je hebt bevestiging nodig om je waardevol te voelen.

Bij te sterke energie ben je bezitterig, jaloers en ook nu ben je afhankelijk van externe factoren om je geliefd en waardevol te voelen.

 5e chakra: Keelchakra – Vishuddhi Chakra

De Vishuddhi Chakra bevindt zich dichtbij je schildklier en speelt daarom ook een grote rol bij je stofwisseling. Deze chakra heeft alles te maken met je vermogen om jezelf uit te drukken en te communiceren. Als deze chakra in balans is neem je verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften. Je kunt jezelf uiten, je durft uit te spreken wat er in je omgaat en je kunt uitdrukken waar jij voor staat.

Als deze energie te zwak is heb je angst om te spreken en jezelf te uiten. Je voelt je zwak en onderdanig. Ook liegen kan ervoor zorgen dat je keelchakra geblokkeerd raakt.

Als de energie te sterk is praat je heel veel, maar kun je niet luisteren. Je ‘schreeuwt’ als het ware om bijvoorbeeld onzekerheden te verbergen.

6e chakra: Derde oogchakra – Ajna Chakra

De Ajna Chakra bevindt zich tussen je wenkbrauwen, maar wel in het midden van je hoofd. Deze chakra heeft te maken met je intuïtie, inzicht, bewustzijn, wijsheid en visualisatie. Is deze chakra in balans, dan heb je een groot voorstellingsvermorgen, helderheid in je hoofd, inzichten en een sterke intuïtie.

Als de energie te zwak is heb je geen helderheid in je hoofd, geen inzichten, concentratieproblemen, depressie en een slecht geheugen.

Als de energie te sterk is leef je te veel in een fantasiewereld, kun je lastkrijgen van hoofdpijn of last hebben van nachtmerries of zelfs hallucinaties.

7e chakra: Kruinchakra – Sahasrara Chakra

De Sahasrara Chakra bevindt zich net boven de kruin van je hoofd. Deze chakra heeft alles te maken met spiritualiteit en verlichting. Wanneer deze ‘geopend’ is, ervaar je een diep gevoel van vrede, eenheid en harmonie. Als deze in balans is ervaar je een diep innerlijk vertrouwen en wijsheid. Je staat onbevooroordeeld in het leven.

Als de energie te zwak is sta je niet open voor spiritualiteit. Het kan zijn dat je constante frustratie voelt, geen plezier ervaart, verward bent en last hebt van destructieve gewoontes en gedachten.

In komende blogs ga ik dieper in op elke chakra en wat je kunt doen om deze weer in balans te krijgen. Vaak is het zo dat als de onderste chakra’s niet in balans zijn, de bovenste chakra’s dat ook niet zijn. Het is over het algemeen dus handig om onderaan te beginnen en eerst de basis stabiel te hebben, maar ook hier geldt altijd doe wat voor jou goed voelt. Je kunt altijd aandacht geven aan alle chakra’s en misschien wat extra aandacht aan de gene die voor jou uit balans is.

2 Comments

  1. Ewa 30/07/2020 om 09:30 - Antwoorden

    Ik raak betoverd,ook al ben ik intens zelf mee bezig. Er straalt rust uit jouw woorden en uit web pagina’s, heerlijk en ontspannend om te lezen. Toegevoegde waarde voor mijn yoga. dank je wel!

    • feedyourneed 20/08/2020 om 11:13 - Antwoorden

      Dankje voor die mooie woorden!

Geef een reactie