Doorbreek je innerlijke obstakels

Ken je dat? Een hoofd vol ideeën, maar je begint er niet aan. En wanneer je dat eerste obstakel dan eindelijk toch hebt overwonnen – wanneer je eindelijk aan dat project bent begonnen – maak je het niet af. Je stopt… geeft op… weer gefaald. Misschien moet je het gewoon niet meer proberen?

Je stopt maar weer met het gezonde dieet, je mist een yoga-les, je blijft hangen in je kantoorbaan of maakt geen enkel boek of ander creatief proces helemaal af.

Of je nou gezond wilt gaan leven, een bedrijf wilt starten of een beroemde schrijver wilt worden, zodra we onze diepste verlangens ten uitvoer willen brengen, lijkt er een grote innerlijke kracht tégen ons te werken.

Wat is dat gevoel? Wat houdt ons tegen? Zijn we niet goed genoeg? Geen tijd? Zijn er belangrijkere zaken die voor gaan?

Maar wat kan er nou belangrijker zijn dan het volgen van je hart? Wat kan er belangrijker zijn dan datgene doen, dat je zo veel voldoening geeft, dat het niet alleen je eigen leven beter maakt, maar ook dat van de mensen om je heen. Iedereen heeft er toch profijt van wanneer jij een leuker en beter persoon bent?

Dus wat weerhoud je ervan om te gaan schilderen, schrijven, een bedrijf te starten of een organisatie te beginnen waarmee je mensen kan helpen?

Wat je doel ook mag zijn, zodra je ervoor kiest om datgene te doen waar je hart ligt, kom je je eigen innerlijke weerstand tegen. Een weerstand die we zelf creëren en zelf in stand houden. We voeden het met onze angst. Zonder angst heeft weerstand geen schijn van kans.

The War of Art

Steven Pressfield gaat in zijn boek the War of Art uitgebreid op dit onderwerp in. Ik kan dan ook iedereen aanraden om dit boek te lezen. Het is een kort boek, met niet al te lange stukjes tekst, maar absoluut een eye-opener. Het is een inspiratie geweest voor het schrijven van deze blog. Dit boek kun je er altijd weer even bij halen, op momenten dat deze innerlijke vijand je onderuit dreigt te halen of wanneer je je gewoon even moet herinneren wie je daadwerkelijk bent.

Benieuwd naar dit boek?

Wat is weerstand?

Weerstand ontstaat wanneer we iets doen vanuit ons hart… vanuit een verlangen. Het komt naar voren wanneer we een droom of roeping najagen, een onderneming willen starten, beginnen met het naleven van een dieet of andere gezonde leefregels, ons spiritueel willen ontwikkelen, strakkere buikspieren willen, een gewoonte of verslaving willen aanpakken of iets nieuws willen leren van welke aard dan ook.

Oftewel, bij elke actie die geen onmiddellijke bevestiging, resultaat of voldoening oplevert. Het is iets waar we onze ziel en zaligheid insteken, maar waarvan we niet snel resultaat zien en waarvan we ook niet zeker weten of we die resultaten ooit gaan zien. Stel je voor, je bent twee jaar lang bezig met het schrijven van een boek, en dan wordt het vervolgens door elke uitgeverij afgewezen. Het verkoopt niet. Het levert niks op. Of toch wel? Om dezelfde reden lukt het veel mensen niet om af te vallen, omdat dit om permanente verandering gaat in gewoontes en niet van de ene dag op de andere geschiedt. Het vraagt om langdurige toewijding.

Heb jij last van innerlijke weerstand?

Weerstand uit zich in vele vormen en wordt daarom lang niet altijd herkend. Eén van de meest bekende is uitstelgedrag. Dat komt omdat we dit heel makkelijk goed kunnen praten naar onszelf. We zeggen namelijk niet dat we het niet meer gaan doen, we zeggen alleen maar dat we het nu nog niet gaan doen. Lijkt vrij onschuldig, toch? Het probleem is echter dat het voor veel mensen een gewoonte wordt. We stellen het niet een dag, week of jaar uit, maar we zijn in staat het ons hele leven uit te stellen. Simpelweg omdat we niet door de barrière van weerstand heen kunnen breken.

Ben jij iemand die wel aan projecten begint, maar deze nooit afmaakt? Ook dat is weerstand. Vlak voor de eindstreep – wanneer je op het punt staat om het te winnen van de weerstand – haalt hij nog één keer alles uit de kast om je tegen te houden. Wanhoop, paniek, huilen, het héle leven niet meer zien zitten, álles is nutteloos.  Waarom ben ik er überhaupt aan begonnen? Ook dat is weerstand. Weerstand die zijn laatste poging doet om ervoor te zorgen dat je het niet van hem gaat winnen.

Weerstand komt namelijk vanuit ons ego. Ons ego wil liever geen veranderingen, ons ego wil zekerheid en zichzelf beschermen tegen elke mogelijke manier waarin we wel eens zouden kunnen ‘falen’. Daardoor ontstaat angst. En met angst voeden we onze weerstand.

Weerstand wijst je de weg

Toch kunnen we weerstand gebruiken als onze gids. Hierbij is de volgende regel van toepassing: Hoe groter je angst, hoe groter je weerstand, hoe meer de desbetreffende taak of actie voor je betekent. Dus dat waar je de meeste angst bij voelt, is precies dat wat je moet doen.

Voel je wel eens zoveel angst, dat het je verlamt? Dat is een goed teken. Dat betekent dat je datgene doet wat het meest belangrijk voor je is. Niet belangrijk voor je ego, maar wel voor jóu.

Ook de mate waarin we twijfelen aan onszelf, geeft aan hoe belangrijk iets voor ons is. Natuurlijk is de weerstand dan ook het grootst. Maar als we niet aan onszelf zouden twijfelen, geven we er waarschijnlijk weinig om. Je voelt geen weerstand, maar het geeft ook geen voldoening.

Weerstand overwinnen

Weerstand voelt niet fijn en daarom proberen we het uit alle macht te ontwijken. Het voelt onrustig, verlammend, misselijkmakend. Het kan zelfs zo ondraaglijk worden dat we naar middelen gaan zoeken om het niet te hoeven voelen. Drugs, alcohol of andere manieren van zelfdestructie. Het kan leiden tot depressies en agressie. Dit zijn slechts enkele manieren waarop weerstand zich kan uiten.

De veilige weg

Waarom zou je door al deze moeite gaan om je weerstand te overwinnen? Waarom niet de veilige weg waarin we niet zoveel hoeven te voelen en doorstaan? Omdat ook dat nadelen heeft. Je loopt het risico om je ongelukkig, rusteloos en onvoldaan te voelen. Je innerlijke vuur gaat langzaam uit als je niet luistert naar je innerlijke verlangens. Door de weerstand en angst heen gaan kan je juist brengen naar een leven van voldoening, enthousiasme en avontuur!

Wat we vergeten als we geen instant bevestiging krijgen, is dat het uiteindelijk wél wat oplevert. Of het nou wel of niet verkoopt, of het nou wel of niet resultaat oplevert voor de buitenwereld. Jij hebt je werk gedaan. Je voelt voldoening. Je doet wat jíj het liefste doet.

Dit vind je misschien ook interessant..

8 tips bij angst- en paniekklachten

8 tips bij angst- en paniekklachten

Angst en paniekklachten kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Ze kunnen ons belemmeren om volledig te genieten van ervaringen, ons beperken in het najagen van onze doelen en ons gevoel van welzijn ernstig aantasten. Het Breinfijn programma, ontwikkeld...

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zit jij soms hele dagen op een stoel? En merk je dat je last hebt van pijnlijke rug- en nekspieren na een lange dag op kantoor? Dan is het misschien tijd om te denken aan een alternatief voor die traditionele stoel. Heb je al eens nagedacht over een zitbal? Niet...

Niks doen is niet niks

Niks doen is niet niks

Even lekker helemaal niets doen. Of heb je altijd alles al volgepland? Sociale verplichtingen, werk dat je toch nog wilt afmaken, sporten waar je doordeweeks niet aan toe kwam of achterstallige huishoudwerkzaamheden inhalen. Voor je het weet is je dag weer voorbij en...