5 Detox tips uit de Ayurveda die je dagelijks kunt doen.

‘Detoxen’ is een natuurlijke functie van het lichaam dat dagelijks plaatsvindt. Je kunt dit natuurlijke proces met simpele reinigingsmethoden ondersteunen, zodat gifstoffen zo goed mogelijk worden verwerkt en afgevoerd. Onderstaande tips komen uit de Ayurveda en zijn makkelijk toe te passen in je dagelijkse ochtendroutine.

1. Tong schrapen

Een tongschraper schraapt bacteriën en tandplak van de tong. Bacteriën hechten zich makkelijk aan het oppervlak van de tong. Dit komt door de structuur van de tong, die bestaat uit diepe groeven. Bacteriën die hier langere tijd zitten, dus wanneer je geen tongschraper gebruikt, gaan vluchtige zwavelverbindingen produceren. Deze vluchtige zwavelverbindingen zorgen voor een onaangename geur uit de mond. Met een koperen tongschraper kun je deze bacteriën van je tong verwijderen. Dit doe je direct ’s ochtends als je opstaat, nog voordat je je tanden poetst.

Door je tong te reinigen in de ochtend, verhoog je ook je gevoel voor smaak en voel je meer voldoening bij ‘schoon’ eten. Hiermee ondersteun je het spijsverteringsproces.

Uit onderzoek blijkt ook dat tongschrapen de bacteriën verwijdert die verantwoordelijk zijn voor cariës en tandvleesontsteking.

2. Droogborstelen

Iets wat je snel en makkelijk in je ochtendroutine kan verwerken is droogborstelen. Voordat je gaat douchen pak je een zachte borstel (bijvoorbeeld deze) en borstel je zachtjes over je huid. Je begint bij de onderkant van je voeten, daarna de benen, handen, armen, rug en als laatste je buik en borst. Daarna kan je douchen en na het douchen breng je kruidenolie aan om de huid te voeden. Je kunt het snel doen in 2 minuten of er echt 20 minuten de tijd voor nemen.

Het droogborstelen zorgt ervoor dat het lymfesysteem in beweging komt, wat het lichaam helpt om van gifstoffen af te komen. Daarbij helpt het bij het verwijderen van dode huidcellen, stimuleer het de bloedsomloop en verwijdert het gifstoffen die zich ophopen in het vetweefsel onder de huid. In combinatie met een gezonde leefstijl zou het zelfs kunnen helpen bij cellulitis.

3. Ayurvedische zelf massage

Dagelijks jezelf masseren, hoe fijn klinkt dat? Dit wordt ook wel Abhyanga genoemd. Het liefst voer je deze ’s ochtends uit na het droogborstelen en douchen. 5 minuten is voldoende, maar je kan er ook 20 minuten de tijd voor nemen. Het werkt zowel ontspannend als voedend.

Je masseert elk deel van je lichaam met krachtige lange slagen. Kies daarbij een olie die jij lekker vind. Neem bijvoorbeeld sesamolie, amandelolie of kokosolie als basis.

4. Yoga, pranayama, meditatie

Doe vervolgens wat yoga oefeningen, ademhalingsoefeningen of een meditatie. Dit hoeft geen uur te duren. Je kunt bijvoorbeeld ook alleen de zonnegroet een paar keer doen en/of een meditatie van 10 tot 20 minuten.

5. Detox thee

De ochtend routine sluit je af met een kop detox thee. Je kunt heel makkelijk voor jezelf ontgiftende thee maken. Denk bijvoorbeeld aan gember of kurkuma met een beetje citroensap.

Dit vind je misschien ook interessant..

Meerdere inkomstenstromen met Pinterest

Meerdere inkomstenstromen met Pinterest

Hoe lekker is het om meerdere inkomstenstromen te creëren in je leven. Niet alleen geeft het je meer financiële ruimte, het is ook een leuke manier om creatief bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Je kunt het naast je huidige baan doen of als onderdeel van je...

8 tips bij angst- en paniekklachten

8 tips bij angst- en paniekklachten

Angst en paniekklachten kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Ze kunnen ons belemmeren om volledig te genieten van ervaringen, ons beperken in het najagen van onze doelen en ons gevoel van welzijn ernstig aantasten. Het Breinfijn programma, ontwikkeld...

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zitten het nieuwe roken? Niet met de Vluv zitbal

Zit jij soms hele dagen op een stoel? En merk je dat je last hebt van pijnlijke rug- en nekspieren na een lange dag op kantoor? Dan is het misschien tijd om te denken aan een alternatief voor die traditionele stoel. Heb je al eens nagedacht over een zitbal? Niet...