BEGINNEN MET DUURZAMER LEVEN – 5 TIPS

2017-11-27T15:04:41+00:00 BETTER WORLD|

Duurzaam leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. En ook niet duurder. Als je het slim en creatief aanpakt is het juist erg leuk, geeft het je rust en een goed gevoel over jezelf. Iedereen kan kleine simpele veranderingen aanbrengen om dagelijks duurzamer te leven. Ook al voelt het misschien alsof je daarmee niks bereikt, als iedereen kleine stapjes zet maakt dat samen toch een enorm verschil.

Even vergeten waarom duurzaam leven ook alweer zo belangrijk is? Bekijk dan het volgende filmpje eens:

Dit betekent niet dat je nu direct jezelf aan een boom vast moet binden om de aarde te redden. Het fanatieke activisme is niet voor iedereen weggelegd en dat is prima. Maar om dan je hoofd maar helemaal in het zand te steken is ook niet de oplossing. Er zitten nog zoveel mogelijkheden tussen deze twee uitersten in. Je kan zo veel andere kleine dingen doen, zonder dat het een mega impact hoeft te hebben op je leven. De grootste verandering die waarschijnlijk moet plaatsvinden is je mindset. En als dat lukt is de kans groot dat je leven er zelfs een beetje beter op wordt. Bekijk de onderstaande tips maar eens om mee te beginnen.

1. Stop met vlees eten

Oké, ik weet dat dit voor de vleesliefhebbers niet echt een kleine verandering is, maar de vleesindustrie is toch echt een van de grootste vervuilers op aarde. Als je niet direct vegetarisch wilt worden, begin dan ook hierin met kleine stappen. Liever iets dan niets. Wees in ieder geval bewust van je vleesconsumptie. Zou het lukken om bijvoorbeeld één dag in de week geen vlees te eten? Hoe erg kan dat nou zijn? En zelfs dat maakt al zo’n enorm verschil. Verder kun je letten op wat voor vlees je eet. Kies liever twee keer in de week voor kwaliteit, dan dat je elke dag een kiloknaller naar binnen werkt. Probeer eens wat vegetarische gerechten uit en je zult zien dat het helemaal niet zo verschrikkelijk is om vlees te moeten missen. Meer redenen om geen vlees te eten kun je in deze blog lezen.

2. Minimalistisch leven

Als je alles wat je nu hebt zou moeten vervangen door een biologische of ecologische variant dan wordt dat inderdaad een dure grap. Maar de meeste spullen hoef je überhaupt niet te kopen. Douchegel is een luxe product en je hebt ook geen 20 paar schoenen nodig. Het versimpelen van je leven is niet alleen duurzamer, maar ook beter voor je portemonnee. Daarbij zorgen minder spullen ook voor minder (keuze)stress en kun je je aandacht geven aan datgene dat écht essentieel voor je is.

De producten die wel essentieel zijn kun je dan het beste wel van goede duurzame kwaliteit kopen. Kies voor kwalitatief hoge en herbruikbare producten. Zo kun je langer met minder. Ga voor kwaliteitskleding, dan hoef je niet na 5 keer wassen alweer nieuwe kleding te kopen. Kies voor de menstruatie cup of biologische tampons en maandverband. Simpele oplossingen. Kleine moeite.

3. Recyclen en reparatie

De consumptiemaatschappij waarin we leven is nou niet echt een duurzame manier van leven. Tegenwoordig lijkt het makkelijker om maar gewoon iets nieuws te kopen dan het oude te repareren. Een knoop van je broek? Dat wordt een nieuwe broek. Maar ook huishoudelijke apparaten worden zo de deur uitgegooid en vervangen door een nieuwere, betere variant. Maar hebben we dat nou echt nodig? Was de oude echt niet meer te repareren?

Je kunt zelfs oude producten een nieuwe waarde geven door er iets compleet anders van te maken. Zo deed ik zelf mijn afstudeerstage bij VerdraaiGoed, een bedrijf die van oude troep nieuwe producten maakte. Zo werden van oude ns borden notitieblokjes gemaakt of van oude stoelbekleding nieuwe tassen. Zelf maakte ik van koffieprut een lamp voor in de woonkamer. Wie weet ontdek je allerlei creatieve talenten in jezelf.

4. Kies voor groene stroom

Dit is misschien de makkelijkste stap die je kunt zetten. Kijk kritisch naar je huidige energieleverancier. Investeren ze in duurzame energie, zoals zonne- of windenergie? Of komt de energie uit fossiele brandstoffen? Greenpeace heeft een onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van energieleveranciers in Nederland. Zodra je huidige energiecontract afloopt kun je makkelijk overstappen naar een nieuwe leverancier en stimuleer je vanzelf de duurzame energie in Nederland.

5. Afval scheiden

Iedereen weet dit natuurlijk al, maar toch wordt het door heel veel mensen nog niet gedaan. Meestal uit luiheid. En ja, daar heb ik ook wel eens last van. Toch is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Inmiddels hebben wij hier 3 prullenbakken in de keuken staan. Één voor plastic, één voor papier, één voor overig afval en een klein afvalbakje op het aanrecht voor al het groenafval. Of het zin heeft? Absoluut! Al het plastic afval dat wordt ingezameld wordt namelijk verwerkt tot granulaat (plastic korrels) die als grondstof dienen voor nieuwe kunststof producten. Sommige mensen denken dat al het afval op één hoop wordt gegooid, maar dat is niet zo. Alleen vervuild plastic komt uiteindelijk weer bij het normale afval terecht. Daarbij word je zelf ook een stuk bewuster van de hoeveelheid plastic die je consumeert. Let hier dan ook op bij de aankopen die je doet, want het voorkomen van plastic afval is natuurlijk nóg beter.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om duurzamer te leven, maar met deze stappen kom je al een heel eind. Het mooie is dat duurzamer leven meestal ook een gezonder, leuker en overzichtelijker leven betekent. Denk maar aan al die groentes die je binnenkrijgt, de rust van minder spullen of je onontdekte creativiteit die tot bloeit komt.

Eén reactie

  1. Brigit 08/09/2017 om 08:28 - Antwoorden

    Wat een aangrijpend filmpje…

Geef een reactie