AYURVEDA IN DE LENTE: YOUR SPRING GUIDE!

2020-08-20T08:42:26+00:00 AYURVEDA|

Yes! De lente staat weer voor de deur. Het wordt langzaam weer wat warmer (in ieder geval minder koud), de regen maakt de aarde vochtiger en vruchtbaarder. Nog even en alles staat weer in bloei! Lente is het seizoen van geboorte. Alles begint weer te groeien, bloeien en ontwaken.

Ons lichaam merkt deze verandering ook op. We krijgen vaak weer wat meer energie, inspiratie en een behoefte aan lichter voedsel. Toch gaat de overgang naar de lente voor veel mensen ook gepaard met griep, verkoudheid of een zwaar gevoel. Meer hierover lees je in het artikel Voorkom verkoudheid in de lente met Ayurveda. 

Gelukkig kunnen de juiste voeding en aanpassingen in leefstijl ons helpen om springlevend de lente door te gaan.

Lente – het kapha seizoen

In het lente seizoen is de aarde vochtig, zacht, zwaar, voedend en ook nog enigszins koud. Deze karakteristieken komen veel overeen met de kapha dosha. Het sanskriet woord Kapha betekent dan ook letterlijk ‘Dat wat bloeit in water’. 

Het is dus heel natuurlijk dat ook in ons lichaam de kapha dosha iets verhoogt wordt in de lente. Het is dus belangrijk om de in lente kapha-verlagende richtlijnen te volgen.

Onthoud wel dat de seizoenen, net als alles in het leven, heel dynamisch zijn. We gaan niet van de een op de andere dag over van het vata seizoen naar het kapha seizoen. In het begin van de lente zal het klimaat waarschijnlijk wisselen tussen koudere, droge dagen (vata) en wat minder koude, regenachtige dagen (kapha). Naarmate we meer richting de zomer gaan, zal de ene dag kapha meer overheersen en de andere dag pitta. Als je je hier bewust van bent kun je je routine enigszins aanpassen aan deze dagelijkse variaties.

Ayurvedische detox

De lente is hét moment voor een goede schoonmaakbeurt. Niet alleen voor je huis, maar ook voor je lichaam en geest! De meeste van ons hebben gedurende winter maanden wat extra kapha energie opgeslagen. In de lente ‘smelt’ deze opgeslagen kapha, om zo het lichaam te verlaten. Dit proces kan vitaliserend zijn of juist zorgen voor verkoudheid en griep verschijnselen. Door het op het juiste moment een detox te doen en de juiste kapha-verlagende richtlijnen te volgen voor de lente, ondersteun je het lichaam en zorg je er dus voor dat dit proces vitaliserend wordt!

Wil je graag weten hoe je een Ayurvedische detox kan doen? Goed nieuws! Ik heb een complete Ayurvedische detox guide gemaakt voor ieder seizoen. In dit e-book vind je de recepten, informatie, tips, tricks en zelfs yogasessie voor ieder seizoen. Wil je eerst graag de basis van Ayurveda leren, vraag dan de gratis Ayurveda mini-cursus aan!

De spring guide om kapha te verlagen*

*Houd ook altijd rekening met je persoonlijke dosha en bepaalde disbalansen.

Voeding

In de lente hebben we meer behoefte aan lichte voeding. De smaken bitter, scherp en wrang zijn goed om kapha te verlagen. De smaken zoet, zout en zuur neem je in deze periode dus met mate.

De lente is heel geschikt voor een plantaardige leefstijl. Het staat vooral in het teken van veel (gestoomde) lichte groentesoorten, gekookte granen en scherpe voedingsmiddelen zoals chili’s, knoflook, gember en zwarte peper.

Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld: brocolli, spruitjes, bloemkool, bleekselderij, alle bladgroenten, aspergers en wortels.
Wees matig met zware en waterige groenten, zoals zoete aardappels, komkommers, avocado, pompoenen en courgette. 

Geschikte fruitsoorten zijn bijvoorbeeld: appels, peren, bessen, gedroogd fruit, citroenen, limoenen, rozijnen.
Wees matig met heel zoet en sappig fruit, zoals bananen, mango’s, meloenen, ananas.

Geschikte granen zijn bijvoorbeeld: barley, boekweit, amaranth, quinoa, basmatirijst.
Havermout is erg zwaar, maar je zou het wel droog kunnen eten in plaats van gekookt. 

Geschikte peulvurchten zijn bijvoorbeeld: zwarte bonen, linzen, mungbonen, kidneybonen, tempeh, witte bonen.

Wees verder matig met vetten en olieën, vet vlees, zuivelproducten en zoetstoffen. Rauwe honing kun je nemen in kleine hoeveelheden. 

Drink gedurende de dag kleine slokjes warm water met citroen, gember en eventueel honing.

Yoga/beweging

Om de zware kapha kwaliteiten te compenseren, is het goed om in de lente meer in beweging te komen. Daag je zelf meer uit en zorg dat je echt gaat zweten. Het beste is om in de ochtend tussen 6 en 10 een lekkere work-out te doen. Lukt het niet in de ochtend, dan is ook ‘s avonds tussen 6 en 10 een goed tijdstip.

Voor yoga oefeningen die geschikt zijn voor de lente, kun je deze blog lezen: Springlevend de lente in met YogaNaast deze stretchende oefeningen, is het ook goed om in de lente een wat actievere vorm van yoga te doen, zoals ashtanga of vinyasa. En kies ervoor om de zonnegroeten wat sneller en energieker uit te voeren.

Selfcare

De lente is een goede tijd voor reinigende selfcare rituelen, zoals droogborstelen, zelfmassage en tongschrapen. Meer hierover lees je in deze blog: Deze 5 detox tips uit de Ayurveda kun je dagelijks doen. Tongschrapen zou ik voor elk seizoen en elke dag aanraden.

Ondersteunende kruidensupplementen

Om het detox proces van het lichaam te ondersteunen is het goed om gemberthee te drinken gedurende de dag. Verder helpt het om voor het slapen een glas water met triphala poeder in te nemen. Dit ondersteunt het spijsverteringssysteem.

Geef een reactie