AYURVEDA: EEN BALANS VAN WETENSCHAP EN INTUÏTIE

2020-08-11T10:19:44+00:00 AYURVEDA|

Ondanks dat Ayurveda al meer dan 5000 jaar oud is, is het nog altijd actueel en toepasbaar in onze moderne wereld. De Ayurvedische principes zijn universeel en toepasbaar op elke situatie, omgeving en persoon. Het is een wetenschap die de tand des tijds heeft doorstaan en daarmee haar effectiviteit bewijst.

Naast dat het een gezondheidswetenschap is, is het ook een levenskunst. Ayurveda erkent zowel de meer lineair gestructureerde vorm van wetenschap als de intuïtieve kunst van het leven.  

Ayurveda kun je dan ook vertalen als de wetenschap of kunst (veda) van het leven (ayur). Het is een holistische wetenschap die zowel kijkt op lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Hierin zie je ook de mooie combinatie van wetenschap, intuïtie en innerlijke wijsheid.

De kracht van intuïtie

Veel mensen in het westen zijn meer verbonden met hun ratio en staan niet meer zo goed in contact met hun intuïtie. Hierdoor worden vaak de (nog) niet wetenschappelijk bewezen ideeën snel afgedaan als minder relevant of zelfs als kwakzalverij. 

Op zich is het goed om kritisch te zijn en niet zomaar alles aan te nemen, maar het is net zo belangrijk om een open blik te behouden en je los te maken van aangeleerde overtuigingen. Alleen dan kun je groeien en kunnen nieuwe inzichten bij je binnen komen. Als je vast blijft houden aan dat wat je altijd geleerd hebt en daarom als dé waarheid beschouwd, kun je nooit je perspectief verbreden en jezelf op een dieper niveau ontwikkelen. 

De eerste stap tot groei en zelfontwikkeling is erkennen dat er zoveel is dat we niet weten en dat alles dat we aan hebben genomen als waarheid net zo goed niet zo waar kan zijn als je altijd hebt gedacht. 

We zien nu dat de wetenschap ook steeds meer de connectie tussen lichaam en geest kan bewijzen en dat zelfs spiritualiteit ‘meetbaar’ wordt. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het daarvoor niet waar was. In zekere zin loopt de wetenschap altijd achter op wat al is, op het leven. Met onze intuïtie en innerlijke wijsheid kunnen we vaak al veer eerder tot die inzichten komen. We hebben niet het wetenschappelijke bewijs van buitenaf nodig. Het is wel mooi dat het er is uiteraard, omdat het ook weer nieuwe inzichten kan geven in bepaalde behandelingen. Het gaat er om dat er een balans is van externe (wetenschappelijke) kennis en interne intuïtie en wijsheid.

In contact met je intuïtie

Maar hoe kom je dan in contact met je intuïtie? Velen van ons zijn het verleerd of zijn zichzelf er niet van bewust dat ze eigenlijk heel veel beslissingen maken op basis van hun intuïtie. 

Om te kunnen luisteren naar je intuïtie moet er ruimte en helderheid zijn, zowel lichamelijk als mentaal en emotioneel. Intuïtie is heel zacht en subtiel. Als je altijd aan het werk bent, jezelf afleidt van de stilte en niet in verbinding staat met je lichaam is het moeilijk om het op te merken. 

De juiste voeding en leefstijl spelen daarom een belangrijke rol bij het versterken en opmerken van je intuïtie. 

Je kunt je intuïtie op alle vlakken van je leven inzetten. In deze blog wil ik het hebben over hoe je kunt leren intuïtief te eten en leven volgens Ayurveda.

Ayurvedische eet- en leefregels volgen of naar je intuïtie luisteren?

Wanneer je net in aanraking komt met Ayurveda kun je het gevoel hebben dat heel veel niet mag of dat je precies de eet- en leefregels moet opvolgen die passen bij jouw lichaamstype (dosha). En in het begin is dat vaak ook het geval, maar uiteindelijk leert Ayurveda je juist om naar de signalen van je lichaam te luisteren en intuïtief te eten en leven. 

Er zijn twee redenen waarom we eerst vaak beginnen met bepaalde regels of richtlijnen. De eerste reden is dat veel mensen het moeilijk vinden om naar hun intuïtie te luisteren en de signalen van hun lichaam niet goed interpreteren, en de tweede reden is dat wanneer je uit balans bent je vaak behoefte hebt aan de dingen die je nog verder uit balans zullen brengen. 

Wanneer je uit balans bent en wanneer er veel afvalstoffen in je lichaam zijn opgehoopt verstoort dit je cellulaire intelligentie. Wanneer je wel in balans bent en je cellulaire intelligentie optimaal is geeft je lichaam precies aan waar het behoefte aan heeft. Een craving naar iets zoets of zouts kan in zo’n geval een gezonde craving zijn dat voortkomt uit de natuurlijke intelligentie van je lichaam. Maar wanneer we uit balans zijn is deze intelligentie verstoord en krijg je last van ongezonde cravings. Je gaat verlangen naar de dingen die de onbalans juist in stand houden en uiteindelijk verergeren.

Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat mensen met overgewicht behoefte hebben aan zoet, zout of vettig eten, terwijl dat het laatste is wat ze écht nodig hebben. 

Of dat mensen die heel vurig zijn van karakter en last hebben van bijvoorbeeld acne of irritaties, juist heel erg houden van pittig eten, tomaten, koffie, vlees of alcohol, terwijl ze dat alleen maar meer uit balans brengt.

Je kunt niet zomaar tegen iedereen zeggen volg gewoon je gevoel en intuïtie als het gaat over eten. Er moet eerst een bepaalde verbinding zijn met het lichaam en het lichaam moet ‘schoon’ zijn zodat de communicatie helder en duidelijk is. 

Daarom helpt het om met kennis van buitenaf jezelf en je lichaam beter te leren begrijpen. Uiteindelijk gaat het niet over het exact en gedisciplineerd toepassen van strenge regels, maar in het begin kan het wel nodig zijn om de cellulaire intelligentie te optimaliseren en je intuïtie te vergroten. 

Hoe meer je in balans komt hoe makkelijker het wordt om intuïtief te eten en leven. Hoe meer je in contact komt met je lichaam hoe beter je écht kan aanvoelen wat ze nodig heeft. Uiteindelijk is Ayurveda een weg naar binnen, naar je kern, naar je eigen ware natuur.

Leer meebewegen met je eigen natuur

Er is niet één manier van eten en leven die je voor altijd moet volgen. Het leven is dynamisch en vraagt continu om ons aanpassingsvermogen. Denk aan de verschillende seizoenen, maar ook aan verschillende omstandigheden en gebeurtenissen in het leven. 

We hebben allemaal een ander pad te bewandelen. En hoe graag we soms de dingen ook zwart-wit willen zien of vast willen leggen in wetenschappelijke bewijzen, het leven is veel subtieler dan dat. Met ons menselijke brein zullen we het nooit helemaal kunnen begrijpen. En die mysterieuze kant van het leven maakt het juist ook zo interessant. 

Je intuïtie en innerlijke wijsheid worden enorm onderschat in deze maatschappij, maar wanneer je ermee in contact staat maakt dit je mega krachtig. Dat betekent niet dat je je dan altijd goed en in balans zal voelen, maar je kan steeds beter aanvoelen wat er gebeurt en sneller reageren op de disbalans. Je gaat de signalen beter herkennen en je weet wat je kan doen om niet nog verder uit balans te raken en weer terug te komen bij jezelf. 

Uiteindelijk is Ayurveda geen quick-fix voor al je problemen, maar een levenslange ontdekkingstocht naar binnen!

Wil jij meer leren over Ayurveda en hoe je deze principes praktisch kunt toepassen in je eigen leven om zo meer in balans te komen en jezelf op een dieper niveau te leren kennen? 14 september 2020 start er weer een groep in het vernieuwde online programma
Discover Ayurveda Discover Yourself.

Geef een reactie