ANGSTEN OVERWINNEN MET AYURVEDA

2020-08-25T12:54:30+00:00 AYURVEDA|

In Ayurveda maken we onderscheid tussen drie verschillende dosha’s: vata, pitta en kapha. Deze hebben allemaal verschillende fysieke, mentale en emotionele kenmerken. 

Over het algemeen hoort bij iedere dosha ook een bepaalde emotie.

Vata = angst

Pitta = boosheid/irritatie

Kapha = zwaarmoedigheid

Natuurlijk hebben we allemaal al deze emoties wel eens gevoeld, maar je constitutie zegt vaak wel iets over welke emotionele tendens je hebt. Een pitta persoon zal veel eerder geïrriteerd zijn dan een kapha persoon. Een kapha persoon zal zich eerder zwaar en depressief voelen. En een vata persoon zal zich eerder angstig en onrustig voelen.

Laatst kwam iemand naar me toen en die zei: perfectionisme is vata, want dat komt voort uit angst. Dat vond ik interessant, dus toen ging ik daar eens dieper over nadenken. Hieronder een paar van mijn gedachtenspinsels. Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt en hoe je dit bij jezelf ziet terugkomen.

Ben je nieuw in Ayurveda en weet je niet wat dosha’s zijn?
Doe dan mee met de GRATIS cursus: Ontdek Ayurveda en activeer je zelfhelende vermogen.

Handel je uit angst of liefde?

Als je helemaal teruggaat naar de basis, zijn er in principe maar 2 basisemoties: angst en liefde. En bij iedere situatie kun je jezelf afvragen: handel ik nu uit angst of uit liefde?

Angst kennen we allemaal, maar het uit zich anders bij ieder persoon en dit kan wel weer iets zeggen over je dosha. 

Pitta en angst

Een pitta persoon heeft veel vuur en komt snel in actie. Wanneer een pitta persoon angst voelt, bijvoorbeeld wanneer je een nieuw bedrijf gaat starten, kan dat zich bijvoorbeeld uiten in heel hard werken en het helemaal perfect willen doen zodat de kans op mislukking of afwijzing kleiner wordt. Perfectionisme komt inderdaad voort uit angst, maar het is een pitta manier om ermee om te gaan. En vaak kan dit zich uiteindelijk ook uiten in frustratie, boosheid en irritatie, de pitta emoties. Uit liefde handelen betekent hier dat een pitta persoon niet zo streng hoeft te zijn voor zichzelf, dat fouten maken erbij hoort en dat het leven met vallen en opstaan gaat. Compassie hebben voor jezelf (en anderen) is de sleutel voor pitta. 

En daarbij: Leven vanuit perfectionisme en alleen maar keihard werken kan uiteindelijk ook vata uit balans duwen, waardoor je je wellicht steeds angstiger gaat voelen zonder dat het nog lukt om in actie te komen (burn-out).

Kapha en angst

Een kapha persoon is over het algemeen veel kalmer en zal niet zo snel angstig zijn, maar een kapha persoon komt ook niet zo makkelijk uit zijn/haar comfortzone. Wanneer ze te lang in hun comfortzone blijven zitten, zit daar wel degelijk een angst achter. De angst voor het onbekende, de angst om gezien te worden of de angst dat je het misschien niet kan. In plaats van dat ze in actie komen, blijven ze in hun veilige bekende wereld. Zelfs als ze daar allang niet meer gelukkig van worden. Dit kan uiteindelijk leiden tot zwaarte en depressie. De levenslust verdwijnt. 

Kapha heeft dus een liefdevolle schop onder de kont nodig. Uit liefde handelen, betekent nu juist stimuleren om iets nieuws te gaan doen en om door te zetten als het eng wordt. Je zult je er nooit helemaal klaar voor voelen, daarom is in actie komen zo belangrijk!

Vata en angst

Een vata persoon is snel angstig en ook schrikachtig, vooral omdat ze veel in hun hoofd leven en veel onrust kunnen ervaren als ze uit balans zijn. Gedachten gaan van hak op de tak en er komen continu prikkels binnen (zeker in deze samenleving) waar ze zich met moeite voor kunnen afsluiten. Dit kan een continu gevoel van angst opleveren. Een betere (engelse) term hiervoor vind ik (chronic) anxiety. Bij vata personen kun je het ook veel sneller merken in hun gedrag. Ze lopen onrustig heen en weer of zitten te frummelen met papier o.i.d.

Vata personen hebben vaak veel ideeën, maar komen niet altijd tot uitvoering ervan. In deze prestatiemaatschappij kan dat er ook wel eens voor zorgen dat ze zich nooit goed genoeg voelen, wat vervolgens nog meer onrust en angsten meebrengt.

De meest liefdevolle actie voor vata personen is gronden. Neem een massage, loop met je voeten in het gras, kies voor een warme grondende maaltijd en zorg voor wat meer regelmaat in je leven. Zodat het je ook beter lukt om bepaalde projecten wel af te ronden.

Waar herken jij je het meest in?

Wil jij meer leren over Ayurveda en hoe je de Ayurvedische principes praktisch kunt toepassen in je eigen leven om zo meer in balans te komen en jezelf op een dieper niveau te leren kennen? 14 september start er weer een groep in het vernieuwde online programma
Discover Ayurveda Discover Yourself.

Geef een reactie