AFVALLEN MET AYURVEDA

2020-08-20T08:40:26+00:00 AYURVEDA, BODY|

Ik merkte bij mezelf dat ik het vermijd om over het onderwerp afvallen te praten op mijn blog. Dit heeft te maken met dat ik de focus niet op het afvallen wil leggen. Ik weet namelijk uit ervaring hoe obsessief – voornamelijk vrouwen – bezig kunnen zijn met het perfecte lijf of dat getalletje op de weegschaal. En het is gewoon totaal niet belangrijk! Natuurlijk is het belangrijk om gezond te zijn en je fit, vitaal en lekker in je vel te voelen. En het mooie is dat als je gezond leeft, je jouw perfecte lichaam vanzelf creëert. Mijn focus in deze blog ligt dan ook op het gezonder worden, in zowel lichaam, geest en ziel. Een quick fix zal je in deze blog dus niet gaan vinden.  Wel vind je advies dat werkt voor de lange termijn. Dat betekent dat je naast voeding en beweging dus ook tijd moet gaan besteden aan een flinke portie zelfliefde.

Waarom lukt het niet om af te vallen?

Veel mensen lukt het maar niet om af te vallen. En als het al even lukt, dan is het niet blijvend en zijn ze binnen een paar weken weer op het oude gewicht of zelfs nog zwaarder. Ik zie dat er nog steeds erg veel gefocust wordt op calorieën. We denken dat we zo min mogelijk moeten eten om te kunnen afvallen. Gek genoeg heeft dit soms het tegenovergestelde effect. Het lichaam denkt dan namelijk dat het reserves moet opslaan, want blijkbaar is er niet genoeg eten! Een overlevingsmechanisme waar we in de oertijd natuurlijk heel veel aan hadden, maar wat tegenwoordig helemaal niet meer nodig is omdat we genoeg eten hebben. Dit is eigenlijk heel goed nieuws! Dat betekent namelijk dat je veel meer mag eten en dat afvallen dus gewoon heel erg leuk en lekker kan zijn. Ga dus alsjeblieft niet leven op een cracker en een paar wortels, want zelfs al val je hier in het begin van af, dan nog houd je het niet vol op de lange termijn en begin je steeds meer naar eten te grijpen.

Hoe voel je je?

Mijn tweede advies is om de weegschaal de deur uit te doen. Ja echt. Helemaal weg ermee. Je denkt misschien dat het handig is om bij te houden hoeveel je bent afgevallen, maar in de meeste gevallen zorgt het alleen maar voor een negatieve obsessie met een getalletje die eigenlijk niks betekent.

Ben je vandaag 1 kilo zwaarder dan gisteren? So what? Dat maakt je echt niet een minder goed persoon! Grote kans dat het ook alleen maar vocht is dat je vasthoudt, waardoor je wat zwaarder bent. Belangrijker is: hoe VOEL je je?

In plaats van te kijken naar de weegschaal, ga gewoon bij jezelf na: Hoe VOEL je je? Voel je je gezond? Ben je happy? Zit je lekker in je vel? Heb je zin om gezond te worden, om die overtollige kilo’s kwijt te raken? Of doe je het omdat je jezelf haat? En omdat je denkt dat als je afvalt je wél van jezelf houd en je dan wél goed genoeg bent? Dan kan ik je vast meegeven dat dat absoluut niet gaat werken.

Zelfliefde ontstaat niet wanneer je perfect geworden bent. En zonder zelfliefde ben je nooit in staat om jezelf perfect te vinden.

Wil je gewoon een snelle quick fix? Of heb je het geduld om je leefstijl om te gooien, zodat je stapje voor stapje gezonder en lichter wordt? In dat laatste geval ben je hier op het goede adres. Met Ayurveda kun je heel makkelijk afvallen, maar verwacht niet dat je binnen een week 5 kilo lichter bent. Het zijn kleine stapjes, maar met langdurig resultaat.

Agni en ama

Waarom werkt Ayurveda dan wel? Het belangrijkste begrip binnen de Ayurveda is agni. Agni is je spijsverteringsvuur. Als deze goed werkt wordt het eten dat je binnenkrijgt goed verwerkt en omgezet in bruikbare bouwstoffen. Als voeding niet goed verwerkt kan worden, ontstaat er ama in het lichaam. Ama zijn gifstoffen. Mensen met overgewicht hebben vaak veel ama in hun lichaam. De kanalen in je lichaam zijn dan als het ware verstopt, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen. Gelukkig kun je hier heel makkelijk wat aan doen. Je agni heeft namelijk invloed op je ama. Als je agni verhoogt, zal ama verminderen. Terwijl een zwakke agni juist zorgt dat wat je eet moeilijker te verteren is en er meer ama ontstaat. Bij een gezonde agni kun je eigenlijk heel veel aan. Daarom kun je ook best een keer iets ongezonds eten als je dat graag wilt. Maar als je agni zwak is zal je dat direct merken.

Geen calorieën tellen, maar smaken proeven

Ayurveda is dus niet zo bezig met calorieën. Je lichaam kent ook geen calorieën. Wat je lichaam wel kent zijn smaken. Elke smaak heeft een bepaald effect in het lichaam. Om in balans te blijven en geen last te krijgen van eetbuien is het belangrijk dat we alle smaken elke dag of zelfs in elke maaltijd binnen krijgen. Het hangt echter van je lichaamstype af welke smaken je meer en minder nodig hebt.

Jouw unieke lichaam

Niet alleen eten de meeste mensen veel te weinig als ze proberen af te vallen, ze eten vaak ook de verkeerde dingen. Denk bijvoorbeeld aan droge crackers, wortels of salades, waar dan weinig calorieën inzitten, maar toch een negatief effect op je lichaam kunnen hebben. Niet dat die voedingsmiddelen per se slecht zijn, maar als jouw lichaam ze niet goed kan verteren zorgt het alleen maar voor meer ama in je lichaam. Dit heeft alles te maken met je lichaamstype en je spijsverteringstype. In Ayurveda heb je namelijk drie verschillende lichaamstypen: vata, pitta en kapha. 

Waar te beginnen?

Het is dus belangrijk om er eerst achter te komen wat jouw lichaamstype of dosha is. Hiervoor kun je de gratis Ayurveda cursus aanvragen. Vervolgens kies je voor voeding dat je agni een boost geeft en ama vermindert. Warme, makkelijk verteerbare, lichte voeding met stimulerende kruiden werkt daar het beste voor. Daarbij is het natuurlijk ook afhankelijk van je lichaamstype welke voeding het beste voor jouw werkt.

Het volgen van een Ayurvedische detox is een goed begin, omdat deze gericht is op het versterken van je agni en het verminderen van ama. Gewicht verliezen is dan een logisch vervolg. In mijn nieuwe uitgebreide e-book vind je alles over deze Ayurvedische detox. Hierin geef ik je alle informatie die nodig is voor een diepgaande detox. En don’t worry, tijdens deze detox hoef je geen honger te lijden en changrijnig te worden, want het is echt super voedend en lekker. Het is dus absoluut geen straf, maar een liefdevol kadootje aan jezelf!

Geef een reactie