Angst en paniekklachten kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Ze kunnen ons belemmeren om volledig te genieten van ervaringen, ons beperken in het najagen van onze doelen en ons gevoel van welzijn ernstig aantasten. Het Breinfijn programma, ontwikkeld door Rosalie van Gils van Bureau Breinfijn, biedt een unieke visie en aanpak om mensen te helpen bij het omgaan met angst en paniekklachten. Met de nadruk op begrip van de werking van ons brein en het aanleren van effectieve strategieën, biedt Het Breinfijn programma waardevolle inzichten en praktische tips.
In dit artikel delen we alvast 8 tips op om je te helpen angst en paniekklachten te verminderen en met meer veerkracht door het leven te gaan.
- Herken je angstsignalen: het is belangrijk om te leren herkennen wanneer angst en paniek zich beginnen te manifesteren in je lichaam en geest. Dit kan variëren van fysieke symptomen zoals hartkloppingen, zweten en trillen, tot mentale symptomen zoals verhoogde spanning en gedachten die steeds negatiever worden. Door je bewust te zijn van deze signalen kun je tijdig actie ondernemen om de angst te verminderen.
- Ademhalingsoefeningen: Een van de eerste stappen die je kunt nemen om je angst te verminderen is door middel van ademhalingsoefeningen. Door diep en rustig adem te halen, kun je je zenuwstelsel kalmeren en ontspannen. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je kunt uitproberen, zoals de 4-7-8 ademhalingstechniek of de langzame buikademhaling.
- Accepteer je angst: het is belangrijk om te beseffen dat angst en paniekklachten een natuurlijke reactie zijn van je lichaam op stress en gevaar. Door jezelf toe te staan om deze gevoelens te ervaren en te accepteren, in plaats van te vechten tegen de angst, kun je het proces van ontspanning versnellen.
- Verander je gedachten: angst wordt vaak veroorzaakt door negatieve gedachten en overtuigingen. Door deze gedachten te veranderen en te vervangen door positieve gedachten, kun je je angst verminderen. Probeer jezelf bijvoorbeeld te vertellen dat de situatie niet zo gevaarlijk is als je denkt, of dat je sterk genoeg bent om de angst te overwinnen.
- Verminder stress: stress kan bijdragen aan angst en paniekklachten. Door stress te verminderen, kun je de frequentie en intensiteit van je angst verminderen. Dit kun je doen door ontspanningsoefeningen te doen, tijd te nemen voor jezelf en voldoende slaap en beweging te krijgen.
- Stel doelen: angst kan je leven beperken en je ervan weerhouden om dingen te doen die je eigenlijk wilt doen. Stel doelen voor jezelf en werk stap voor stap om deze doelen te bereiken. Door kleine successen te boeken, vergroot je je zelfvertrouwen en verminder je je angst.
- Zoek steun: praat met vrienden of familie over je angst en paniekklachten. Het kan helpen om je zorgen te delen en te weten dat je niet alleen bent. Je kunt ook overwegen om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of coach die gespecialiseerd is in het omgaan met angst en paniekklachten.
Het Breinfijn programma is een online programma dat je kan helpen om van je klachten af te komen. Psycholoog Rosalie van Gils neemt je mee in de werking van je brein en zenuwstelsel en leert je praktische tools om je brein en lichaam de signalen van veiligheid te geven. Kijk hier voor meer informatie >> - Maak gebruik van mindfulness: mindfulness is een techniek die je kan helpen om meer bewust te zijn van het huidige moment en je gedachten en gevoelens te observeren zonder oordeel. Door mindfulness-oefeningen te doen, kun je je angst verminderen.